Нормандська зустріч у Парижі: шанс для миру чи крок до капітуляції?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій
Володимир Золотарьовполітолог

Ввечері 9 грудня 2019 року в Єлисейському палаці пройде перша за три роки зустріч лідерів Нормандського формату і перша особиста зустріч Володимира Зеленського та Володимира Путіна. У своєму відеозверненні до українців Зеленський запевнив, що узгодження «формули Штайнмаєра» не передбачає ані визнання анексії Криму, ані відмови від Донбасу, ані того, що вибори на Донбасі пройдуть «завтра і під дулами кулеметів». Водночас напередодні нормандської зустрічі під Офісом президента учасники «Руху опору капітуляції» почали ставити намети. Протестувальники наполягають на неприпустимості «здачі національних інтересів» на саміті в Парижі.

«Слово і Діло» поцікавилося, чим для України може закінчитися нормандська зустріч у Парижі.

Політолог Володимир Воля зауважив, що пікет під Офісом президента може використовувати кремлівська пропаганда. «Серіал «Ні капітуляції» на противагу серіалу «Слуга народу». І ті, й інші маніпулюють своїми виборцями», – зазначив експерт.

На його думку, під час Нормандського саміту Зеленський не піде на капітуляцію, панічні настрої навколо ситуації створюють навмисне.

Також Воля звернув увагу на заяву Володимира Зеленського та помічника президента України Андрія Єрмака, які, як зазначив експерт, дають розуміння того, що зрушень у процесі врегулювання конфлікту на Донбасі не буде за підсумками зустрічі.

На його погляд, нормандська зустріч більшою мірою стала приводом для піару всіх її учасників, як Зеленського та його опонентів, так і лідерів Франції, Німеччини та РФ.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий висловив побоювання з приводу того, що Зеленський може підписати якісь капітулянтські угоди, якщо не побачить і не почує зараз суспільство.

«У такому разі все одно залишається тільки одне: вуличний сценарій, чого дуже б не хотілося. Тільки демонстрація ОПУ того, що вуличний сценарій може бути абсолютно реальним, може зупинити Зеленського від підписання капітулянтської угоди», – висловив думку Євген Дикий.

Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 рокахНормандська четвірка 9 грудня проведе переговори. Востаннє в такому форматі збиралися у 2016 році.

Політолог Володимир Золотарьов не покладає надій на те, що під час нормандської зустрічі будуть реальні просування в питанні реінтеграції Донбасу.

«Франція та Німеччина за всі роки показали, що вони є союзниками РФ. Санкції суто формальні. Ці країни спокійно вирішили б проблему, просто позбувшись України. Вся ця ситуація з Донбасом не відповідає їх планам щодо співпраці з Росією. Президенту України Володимиру Зеленському потрібно це врахувати», – пояснив Золотарьов.

Також експерт висловив сумніви з приводу того, що Путін дійсно хоче миру. Він допустив, що публічно Путін може висловити запевнення в мирному врегулюванні конфлікту, але це не означає, що в подальшому не буде ескалації, якщо президенту РФ це знадобиться.

«Слово і Діло» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: