Які обіцянки українські мери повинні виконати до кінця року

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки українських політиків. Наближається кінець року, і в багатьох мерів обласних центрів горять дедлайни з обіцянок. Сьогодні ми подивилися, що ще мери повинні встигнути зробити цього місяця, а також, що вони точно не виконають.

Столичний мер Віталій Кличко до кінця року обіцяв відкрити рух транспорту по новому Шулявському шляхопроводу. Свій план Кличко реалізує, судячи з усього, впритул – рух повинні відкрити наприкінці грудня. Також у грудні Кличко обіцяв представити новий Генеральний план Києва, і до кінця року демонтувати ще 300 незаконних МАФів. Завершити будівництво універсального вольєра зоопарку мер обіцяв теж до кінця 2019-го. Станом на початок місяця роботи з будівництва перебували на завершальній стадії.

При цьому значну частину обіцянок з терміном до кінця року Кличко вже провалив. Наприклад, йому не вдалося зробити сучасним 90% вуличного освітлення Києва. У листопаді в міській раді повідомили, що в 2019-му сучасним і оновленим буде тільки 25% зовнішнього освітлення столиці. Крім того, Кличко не виконав обіцянку, і цьогоріч автомобільне сполучення через Подільсько-Воскресенський міст відкрито не буде. Новий термін – до кінця 2020 року.

І вкотре Кличко провалив обіцянку відкрити оновлений стадіон «Старт». Згідно з рішенням про «Бюджет міста Києва на 2019 рік» реконструкцію стадіону почнуть у березні 2020 року, а завершать роботи наприкінці 2021-го. Реконструкція обійдеться в 100 млн гривень.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків наприкінці грудня обіцяв представити «зелену мапу» міста, де будуть зібрані всі парки, сквери та дерева. Крім того, до кінця року він обіцяв об'єднати Північний і Південний бульвари. У жовтні мер повідомив, що між бульварами розбирають споруди, після цього почнуться роботи з асфальтування.

Три обіцянки до кінця року Марцінків вже не виконав. Серед них – запровадити електронний квиток. За словами мера, впровадження квитка затримується через брак коштів, для реалізації проєкту потрібно 8 млн гривень.

У планах мера Тернополя до кінця року запустити сміттєсортувальну лінію на Малашовецькому полігоні. Також Сергій Надал запевняв, що в цей же термін буде завершено капітальний ремонт Привокзальної площі.

Сергій Сухомлин цьогоріч обіцяв відкрити в Житомирі центр надання адміністративних послуг. У листопаді будівля була ще закрита для відвідувачів. У міській раді повідомили, що проблема полягає в тендері на меблі і комп'ютери. Але запевнили, що в грудні «Прозорий офіс» запрацює. А побудувати сміттєпереробний завод у поточному році Сухомлин точно не встигне. Роботи розпочнуться тільки навесні, тому що взимку це буде коштувати набагато дорожче.

У Черкасах цьогоріч теж мають відкрити Центр обслуговування громадян. Мер Анатолій Бондаренко особисто інспектував перебіг робіт, у жовтні ремонтні роботи в приміщенні були на завершальній стадії. «Прозорий офіс» також обіцяв відкрити вінницький мер Сергій Моргунов.

Глобальну обіцянку до кінця року мав намір виконати Володимир Буряк – завершити будівництво нового пасажирського терміналу міжнародного аеропорту «Запоріжжя». У листопаді там вже було завершено капітальний ремонт злітно-посадкової смуги, а будівництво терміналу перебувало на завершальному етапі. Крім того, Буряк обіцяв в 2019-му придбати 9 тролейбусів із країн Європейського союзу. У листопаді прибув тільки перший, подивимося, що буде з іншими.

Нагадаємо, в четверту річницю місцевих виборів «Слово і Діло» проаналізувало, хто з мерів краще і гірше за всіх виконує обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: