Чому в Україні гальмується судова реформа?

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Потрібно розуміти, що йде реформа, пов’язана з кадрами: оцінювання, конкурси, зокрема до ВС, йде ліквідація судів, буде створений Вищий інтелектуальний суд, антикорупційний. Однак, щоб вони працювали на результат, потрібно мати ефективну політику щодо імплементації судової реформи. Наразі цього немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, оцінюючи судову реформу в Україні.

«Немає готовності на практиці імплементувати судові зміни. Наприклад, дуже багато вакантних посад у судах різних рівнів. Тому навряд чи зараз можна говорити про ефективність здійснення правосуддя. Дуже багато повноважень, що здійснює ВККС, які не можуть одночасно на різних ланках судової системи забезпечити роботу. Тому, як наслідок, відбувається провисання системи взагалі», – зазначила Кириченко.

Реформу гальмує безліч факторів, зокрема те, що немає політичної волі до створення незалежної судової гілки влади, підкреслила вона.

«Сьогоднішня влада хоче контролювати судову гілку, а це основне завдання судової реформи. Ось тут все й гальмується. Це головний чинник, який не дає можливості реформі відбутися», – уточнила експерт.

З іншого боку, є зрушення. Наприклад, хоч і були питання щодо Верховного суду, але, на її думку, не можна сказати, що все провалено.

«Все ж таки є відсоток людей, які прийшли з іншої системи, які були під контролем суспільства, а суспільство почало вчитися звертати увагу на конкурсні процедури. Річ у тім, що раніше взагалі ніхто не цікавився, як усе відбувається, яким чином. Було вузьке коло юристів, яке це контролювало. Сьогодні громадянське суспільство залучене», – пояснила вона.

«Це правильні кроки до побудови незалежної системи, просто це початок шляху. Очікувати, що відразу все вийде, інфантильно й неправильно», – резюмувала Юлія Кириченко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що судова реформа в Україні триватиме три роки.

За даними «Слова і Діла», міністр юстиції Павло Петренко обіцяв, що за три роки суддівський корпус буде оновлений на 70-80%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: