Дедлайн – 13 грудня: чи укладуть контракт із РФ та в чому провина «Нафтогазу»

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу до Євросоюзу територією України – 13 грудня. «Це вже стає терміновою процедурою, тому що за європейськими правилами, щоб забронювати довгострокові потужності, потрібно зробити це заздалегідь», – повідомили в НАК «Нафтогазі». У коментарі «Слово і Діло» член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснив, що в цій ситуації багато в чому винен НАК «Нафтогаз», який свідомо затягував переговорний процес.

Енергетик нагадав, що переговорний процес з РФ був на паузі 3 роки через суди, які не закінчилися донині. Однак НАКу зараз суди чомусь вже не заважають, зазначив Корольчук.

На його думку, НАК виступає на захист інтересів газових трейдерів і США. Енергетик звернув увагу на заяву міністра енергетики США Ріка Перрі про те, що він не змушував владу України наймати певних людей до ради директорів «Нафтогазу», а лише давав рекомендації за запитом українського уряду.

«Дуже показово. Після цієї заяви питання про те, хто впливає на НАК, зникають», – додав Корольчук.

Він висловив думку про те, що НАК цілеспрямовано затягував консультації та свідомо йде до зупинки транзиту газу.

«Для чого це потрібно НАКу? Європейські газові трейдери не зможуть контролювати компанію, її роботу, транзит. До того ж, США зможуть продемонструвати ефективність американського скрапленого газу», – пояснив енергетик.

Як змінювалася ціна на газ у регіонах протягом останніх пів рокуЦіна на газ ще більш актуальна з початком опалювального сезону в Україні. Слово і Діло проаналізувало, як вона змінювалася в регіонах за останні пів року.

Проте він уточнив, що максимум, який можуть поставити США в Європу, – 3 млрд кубометрів. При цьому Європа споживає десятки кубометрів, а взимку – близько 360 млрд кубометрів.

«3 млрд кубометрів газу для Європи – це ніщо. Однак, якщо якийсь американський канал зробить потрібну картинку про те, як США рятують замерзлих європейців, то буде так звана перемога. «Нафтогаз» їм у цьому допомагає», – зауважив Юрій Корольчук.

Втім, експерт висловив сумніви, що буде нульовий транзит і запевнив, що контракт з «Газпромом» укладуть. На його думку, з'явився політичний аспект у цьому питанні, оскільки до процесу долучився президент України Володимир Зеленський. На жаль, без цього не обійтися, оскільки НАК керується інтересами США, додав експерт.

Фактично з листопада Зеленського готували до того, що в Нормандському форматі порушать газове питання, зазначив енергетик.

«Зараз лунають заяви про короткостроковий контракт, оскільки всі чекають на завершення судових процесів у Стокгольмі. Можливо, РФ виплатить 2,6 млрд доларів – та сума, яку переплатила Україна за газ. Імовірно, Росія просто продасть нам більше газу, а Україна відновить поставки. Росіяни відіб'ють за цей рахунок платіж. В Європі було так само: європейські компанії просто купували більше газу», – прокоментував Корольчук.

Енергетик припустив, що транзит збережеться навіть у 2021 році, але росіяни все одно опиняються у виграшній ситуації. Він акцентував, що за цей час РФ просто налагодить роботу «Турецького потоку» і «Північного потоку-2» не технічно, а навіть юридично.

«Тільки у нас чекають до останнього і потім щось вирішують. В Європі чомусь розробляють трирічні плани або хоча би річні», – резюмував член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Нагадаємо, 27 листопада «Газпром» остаточно програв «Нафтогазу» апеляцію в Стокгольмському арбітражі за результатами двох арбітражних суперечок на постачання і транзит газу і тепер зобов'язаний виплатити НАКу 2,56 млрд доларів.

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: