У «Нафтогазі» заявили, що не закриють газовий вентиль

Читать на русском
Російський газовий монополіст Газпром має намір припинити транзит газу територією України 1 січня 2020 року.

Російський «Газпром» має намір припинити транзит газу територією України 1 січня 2020 року.

Про це йдеться в офіційній пропозиції «Газпрому» про продовження контракту, заявив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко в інтерв'ю DW.

«Нафтогаз» закачає газ із Росії до ПСГ, якщо не підпишуть контракт на транзитНафтогаз наступного року буде закачувати газ із Росії до ПСГ, якщо не буде контракту на транзит.

«Я нагадаю, що в листі, який надіслав «Газпром» «Нафтогазу», чорним по білому написано, що 1 січня о 10 годині за московським часом у «Газпрому» не буде підстав на те, щоб газ надходив вбік України ... «Газпром» дуже чітко сказав, що фактично перекриє вентиль. Зважаючи на ті деталі, які згадані в листі (10 година ранку за московським часом), це сприймається або як залякування, або як повідомлення про якийсь план», - сказав Вітренко.

За його словами, якщо «Газпром» спробує продовжити транзит газу без врегульованих відносин, Україна «буде його надійно зберігати».

«Україна не буде його красти, забирати, споживати, нічого з ним робити не буде, а буде його зберігати, допоки власник не прийде з документами. Умовно кажучи: якщо у вас загублений багаж, є спеціальний відділ, який називається Lost and Found, який знайде ваш багаж і вам його віддасть. Ось схожа ситуація тут. Газ буде надійно зберігатися доти, доки не буде його документального оформлення», - сказав Вітренко.

Він уточнив, що через те, що взимку газ фізично не закачується до сховищ, це буде відбуватися за допомогою операцій заміщення.

«Щоб всіх заспокоїти - Україна не буде перекривати вентиль, Україна ніколи не перекривала вентиль. Це важливо зрозуміти. У нас немає такої традиції - виходити на телеекрани і говорити: «Ми перекриваємо вентиль». Немає у нас такого. Ми просто говоримо: не хвилюйтеся. Навіть у цій ситуації газ буде терпляче чекати свого господаря», - сказав Вітренко.

Раніше «Газпром» передав Україні пропозиції щодо договору про транзит газу.

Також повідомлялося, що Україна вже чотири роки не купує газ у Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: