Транзитний контракт із РФ: що буде з цінами, якщо сторони не домовляться

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Без транзитного контракту з РФ ціни на газ можуть значно зрости, якщо буде газова війна з РФ. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

На думку експерта, в Україні істотно підвищаться ціни на газ, якщо буде газова війна з РФ і відбудеться скачок цін в Європі, що можливо за відсутності поставок через ГТС України.

«Однак це песимістичний сценарій. В Європи зараз великі запаси газу, спостерігається навіть профіцит. Тому наднормативних стрибків цін не очікується», – пояснив Дяченко.

Енергетик відзначив, що зараз складно прогнозувати, яке рішення ухвалять «Газпром» і «Нафтогаз», оскільки російська сторона поводиться у властивій манері: тягне час і торгується.

«Сторони торгуються, але можливо до кінця року ухвалять певне конкретне рішення. Наразі РФ пропонує неприйнятні умови. Продовжити старий контракт – також не варіант, оскільки документ несправедливий, не відповідає третьому енергетичному пакету. Суди за цим договором Україна виграє. Однак слід врахувати, що РФ також зазнає багато іміджевих проблем, якщо результат переговорів буде негативним. Тому є шанси домовитись», – констатував енергетик.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев підкреслив, що наскільки зростуть ціни, поки не можна спрогнозувати, оскільки це форс-мажорна обставина.

Як змінювалася ціна на газ у регіонах протягом останніх пів рокуЦіна на газ ще більш актуальна з початком опалювального сезону в Україні. Слово і Діло проаналізувало, як вона змінювалася в регіонах за останні пів року.

«Усе залежатиме від того, яким буде тиск в трубі, які будуть витрати «Укртрансгазу» на реверс і чи буде вистачати газу для постачання всіх споживачів. Також вплине і те, якими будуть ціни в грудні на природний газ на спекулятивному ринку, до якого прив'язані ціни на газ в Україні», – прокоментував Рябцев.

Енергетик звернув увагу, що невизначених складових, які будуть впливати на ціни, дуже багато.

«Ціни можуть бути різними – на січень від 10 до 14 гривень за кубометр. Далі – не прогнозовано. Не виключено, що з 1 січня, коли спецзобов'язання і гранична ціна будуть скасовані, цілком можливо, що ціна буде непідйомною для більшості споживачів», – резюмував директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Як повідомлялося, «Нафтогаз України» підвищив ціну на газ для населення в листопаді на 14,6% – до 4889 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газозбутів і транспортних витрат).

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні півроку – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: