Денісова заявила про тортури українця в російському СІЗО

Читать на русском
Уповноважений парламенту з прав людини Людмила Денісова звернулася до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової через необхідність надати невідкладну медичну допомогу українському політв'язню Володимиру Якименку.

Уповноважений парламенту з прав людини Людмила Денісова звернулася до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової через необхідність надати невідкладну медичну допомогу українському політв'язню Володимиру Якименку. Також вона заявила про тортури українця.

Про це Денісова повідомила на своїй сторінці в Facebook в середу, 4 грудня.

«Отримала інформацію про неприпустиму ситуацію з порушенням прав незаконно засудженого громадянина України Володимира Якименка, який утримується у ФДЗ ВК 4 УФСВП Росії в Саратовській області», - повідомила вона.

Денісова зазначила, що в Якименка істотно погіршився стан здоров'я.

«Він страждає від болю в животі і ключиці, також має проблеми із зубами. Незважаючи на проблеми зі здоров'ям, медичні працівники пенітенціарної установи не надають необхідної допомоги нашому співвітчизнику. Більш того, громадянина України під тиском змусили підписати відмову від повного медичного обстеження», - написала уповноважений.

Крім того, за наявною інформацією, працівники виправної установи застосовують до Якименка фізичне насильство - завдають ударів по нирках, виводять на вулицю при мінусовій температурі і змушують роздягатися догола, після чого починають проводити тривалий огляд особистих речей.

«Є факт про упереджене ставлення до нього через його громадянство. Крім того, наш співгромадянин не забезпечений одягом встановленого зразка відповідно до сезону і кліматичних умов. Зокрема, йому було видане взуття, яке не підходить за розміром, що й призвело до травм ніг», - зазначила омбудмен.

Водночас, відзначає Денісова, дружині Володимира адміністрацією виправної колонії було відмовлено в прийнятті посилки з теплими речами і ліками для ув'язненого без пояснення причин.

«У невідкладному порядку звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням в найкоротші терміни вжити заходів щодо проведення повного медичного обстеження, і за результатами надати відповідну медичну допомогу», - повідомила вона.

Також Денісова звернулася до радника-посланника тимчасового повіреного України у справах України в РФ Василя Покотила з проханням терміново перевірити умови утримання та забезпечити Володимира Якименка відповідною консульсько-правовою допомогою.

Володимир Якименко - таксист і активіст Автомайдану з села Чаплинка в Херсонській області. Він займався тим, що перевозив кримчан, які залишали анексований півострів на та їхали на материкову територію України.

Нагадаємо, 3 грудня Денісова відвідала Марківа в італійській колонії.

Також відзначимо, Денісова просить Москалькову посприяти проведенню медобстеження Шумкова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: