Денісова розповіла, скількох українців незаконно утримують в Криму та РФ

Читать на русском
На території Росії та в окупованому Криму на сьогодні незаконно утримуються 113 громадян України, яких потрібно звільнити.

На території Росії та в окупованому Криму на сьогодні незаконно утримуються 113 громадян України, яких потрібно звільнити.

Затримані українці на окупованих територіях піддаються тортурам, їхні права порушуються, на що повинна звернути увагу міжнародна спільнота.

На цьому під час свого виступу в понеділок у Варшаві на нараді ОБСЄ з людського виміру, що триває у столиці Польщі до 27 вересня, заявила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«У пенітенціарних закладах в Росії, на території кримського півострова незаконно утримуються 113 громадян України, у тому числі 89 кримських татар. Окупаційна влада продовжує безпідставно затримувати наших громадян у Криму, будь-якій людині загрожує позбавлення волі без будь-яких належних на це підстав і надії на справедливий суд», - заявила Денісова.

Вона підкреслила, що на території Росії та в окупованому Криму стосовно громадян України порушується принцип презумпції невинуватості, деякі громадян пропадають безвісти.

«Нам відомі факти побиття, застосування електрошоків, психологічного тиску, відсутність кваліфікованої медичної допомоги»,- підкреслила український омбудсмен.

За її словами, аналогічна ситуація спостерігається на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Вона наголосила на наявності інформації про використання окупаційною владою затриманих українців як робочої сили, здійснення щодо них тортур, позбавлення їх доступу до медичного обслуговування, води, опалення. Українські громадяни підтверджують факти жорсткого ставлення до них під час затримання та перебування у місцях утримання в Росії та окупованому Криму.

Денісова підкреслила, що робота щодо повернення громадян України додому продовжується.

«Ми сподіваємося, що незабаром усі наші громадяни будуть на свободі, а територію звільнено. Нам необхідна допомога міжнародної спільноти»,- наголосила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Раніше повідомлялося про наміри Денісової повторно звернутися до РФ щодо звільнення 113 українців.

Нагадаємо, 7 вересня Україна і Росія провели обмін утримуваними особами за формулою «35 на 35».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: