Рейтинг Зеленського: чому знизився та що допоможе утримати позиції

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Володимир Фесенкополітолог

За даними соціологів Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), рейтинг підтримки президента України Володимира Зеленського знизився на понад 20%. До Зеленського позитивно ставляться 52%. У вересні, згідно з опитуванням КМІС, ця цифра дорівнювала 73%. Тобто за два місяці рейтинг просів на 21 відсотковий пункт. Політолог Володимир Воля пов'язує зниження підтримки глави держави безпосередньо з його діяльністю.

«Коли президент Зеленський нічого не робив, коли не було його більшості у ВР і його уряду, то рейтинг не падав протягом 100 днів. А коли почали працювати його більшість і уряд, коли сам він почав щось реальне робити замість символічних кроків і жестів, ось тоді почалося падіння», – зауважив експерт.

Володимир Воля припустив, що якби не дострокові вибори Ради, то у Володимира Зеленського не було б такого стрімкого падіння рейтингу до початку 2020 року. Політолог звернув увагу, що рівень схвалення дій уряду і ВР у жовтні був трохи вище 50%, а зараз складає трохи більше 35%. Тобто падіння на 15% за півтора місяця, уточнив він.

«Звичайно синхронність падіння показника відображає ту обставину, що народ сприймає як одне ціле і президента, і ВР, і уряд», – констатував Воля.

Політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко акцентував, що більш критично населення сприймає соціально-економічні рішення Зеленського: земельну реформу, приватизацію великих підприємств, підвищення тарифів.

На його думку, головні ризики для Зеленського в 2020 році пов'язані саме з соціально-економічними проблемами.

Як показує досвід усіх попередніх президентів, на другому році президентства тенденція падіння рейтингів може зберегтися, зазначив політолог.

Як змінювався рейтинг президентів України після пів року на посадіРейтинг президента Володимира Зеленського значно знизився за пів року на посаді. Слово і Діло подивилося, як було з іншими президентами.

«На другому році падіння рейтингів було істотним у Порошенка та Яценюка. Тоді це було пов'язано з непопулярними рішеннями: підвищенням тарифів і девальвацією. У разі Зеленського, ймовірно, будуть проблеми з прийняттям земельної реформи», – уточнив Фесенко.

Резюмуючи, політолог припустив, що, якщо Зеленському вдасться утримати соціально-економічну стабільність і досягти прогресу в мирному процесі, то є шанс зберегти хоча би відносно високий рівень підтримки.

Відзначимо, опитування КМІС проводилося з 22 до 25 листопада методом телефонного інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Під час опитування проведено 1500 інтерв'ю, похибка не перевищує 3%.

Як змінювався рейтинг президентів України після пів року на посаді – за посиланням.

Раніше аналітики порталу підрахували, що за 6 місяців президентства Володимир Зеленський виконав 24 обіцянки і провалив – 18.

Чи вдавалося хоча б одному президенту України зберегти свій рейтинг до кінця каденції – дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: