«Газпром» передав «Нафтогазу» пропозицію про продовження контракту на транзит газу

Читать на русском
Газпром передав Нафтогазу України офіційну пропозицію щодо продовження терміну дії існуючого або укладення нового контракту на транзит газу через територію України терміном на рік.

«Газпром» передав «Нафтогазу України» офіційну пропозицію щодо продовження терміну дії існуючого або укладення нового контракту на транзит газу через територію України терміном на рік, з урахуванням прогнозованого попиту європейських покупців на 2020 рік.

Про це журналістам повідомили в пресслужбі російського холдингу.

«Нафтогаз» і «Газпром»: історія газових відносинНафтогаз і Газпром знову почали газову війну, тепер через транзит. Слово і Діло нагадало історію конфлікту двох компаній.

«У пропозиції «Газпрому» зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є: відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів, скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на «Газпром» штрафу за нібито «порушення економічної конкуренції» та відкликання клопотання «Нафтогазу України» про ініціювання Європейською комісією розслідування проти «Газпрому», - уточнили в компанії.

Крім того, в «Газпромі» чекають позиції української сторони щодо готовності напряму купувати російський газ з 2020 року.

Раніше Коболєв заявив, що до можливого припинення транзиту російського газу з нового року Україна та Європа вже підготувалася.

Як відомо, між Україною та Росією почався новий етап «газової війни». У Брюсселі відбулися тристоронні перемовини щодо нового контракту на транзит російського газу територією України. Але вони не увінчалися успіхом, при цьому чинний контракт закінчиться наприкінці року. Крім того, «Нафтогаз» подав проти «Газпрому» новий позов з вимогою переглянути транзитний тариф, за яким Україна недоотримала 11,8 млрд дол. У відповідь у РФ заявили, що домовленості щодо газу зараз неможливі.

У зв'язку із загостренням суперечок «Слово і Діло» нагадає історію конфлікту «Нафтогазу» і «Газпрому», а також ситуацію з імпортом і транзитом газу в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: