Місія ООН на Донбасі: чи є динаміка в питанні миротворців

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Про миротворців, напевно, намагаються домовитися. Наприклад, Марчук озвучив одну з версій, як це може бути.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи просування питання появи миротворців на Донбасі.

«Очевидно, зараз намагаються знайти компроміс між російським варіантом миротворців, коли контингент має вводитися лише на лінію розмежування й супроводжувати місію ОБСЄ, та позицією України про повноцінну місію ООН на всій непідконтрольній території», – зазначив Якубін.

За його словами, зараз, імовірно, розглядається такий варіант, що миротворці мають бути присутні там, де виникає конфлікт. Спочатку – на лінії розмежування, де сприяють розведенню сил, а після цього вже там, де є точки конфлікту.

Також є питання щодо створення міжнародної адміністрації в майбутньому, додав він.

«У кожному разі, навіть такий варіант усе одно передбачає якусь комунікацію з представниками самопроголошених республік. Складно собі уявити, як миротворці можуть зайти без узгодження», – уточнив експерт.

Він нагадав, що були розмови про те, що до такої миротворчої місії можуть узяти Білорусь, Австрію, Фінляндію.

«Порошенко намагався говорити про це в Анкарі, щоб турецька армія, як друга в НАТО, долучилася до процесу. Але тут можуть виникати запитання. Чи будуть готові в Кремлі розглядати країну НАТО як можливий варіант?», – підкреслив політолог.

З нашого боку пробіл у тому, що не подана до ООН резолюція про миротворчу місію, є лише російський проект, акцентував він.

«Імовірно, Україна розраховувалп, що Франція, ФРН та США подадуть спільний проект. Заяви були, але має бути узгодженість, про що буде проект. Поки узгодили лише 30%. Якби вже все узгодили, то Порошенко заявив би про це в Парижі», – пояснив експерт.

Навіть якби проект був і пройшов узгодження в Раді ьезпеки ООН, то все одно, щоб розгорнути місію, потрібен щонайменше рік, наголосив він.

На його думку, навіть якби було голосування, то дата активної фази розгортання місії ООН точно була б після парламентських виборів в Україні.

«Ну й миротворці не замінюють ідеї Мінських угод. Миротворці потрібні, щоб активізувати Мінський процес, де все одно стоїть питання про прямі переговори з бойовиками. У підсумку виходить замкнене коло», – резюмував Олексій Якубін.

Більше про миротворчий контингент – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: