Миротворці на Донбасі: чим допоможуть та що планують в ОПУ

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Введення миротворчого контингенту на Донбас — план Порошенка. Однак миротворці не вирішують конфлікти, а ставлять їх на паузу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог Андрій Горбенко.

На його погляд, політика п'ятого президента в питанні Донбасу зводилася до того, щоб поставити конфлікт на паузу, вивести Україну на достатній рівень, а РФ ослабити через санкції.

«Потрібно було тягнути час, а миротворці для цього ідеальний механізм. Миротворчий контингент жодну зі сторін не підтримує, а сторони не комунікують. Тому тліючий конфлікт триватиме доти, поки якась сторона не вирішить його зупинити самостійно», — пояснив політолог.

Він звернув увагу, що позиція шостого президента щодо Донбасу кардинально протилежна: в ОПУ готові йти на будь-які поступки, щоб максимально швидко закінчити війну.

На його думку, незважаючи на те, що нова влада говоритиме про миротворців для ОПУ, це питання не основне.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

Миротворці не потрібні росіянам, додав він.

Експерт висловив переконання, що головне завдання РФ: залишити Україну в орбіті свого впливу.

«Відповідно, про миротворців можуть розмовляти, це буде предметом переговорів. Однак, росіянам миротворці не потрібні, Офісу президента також. Тим більше, миротворці не потрібні європейцям і американцям, оскільки це дуже дорого», — резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак заявив, що для введення миротворців в регіоні має бути зафіксовано стійке перемир'я, якого немає.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Росія не продемонструвала політичну волю завершити конфлікт на Донбасі.

До яких країн Європи і з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло закінченню конфлікту, — на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: