Українцям пропонують страхову ціну на газ. Навіщо та чи буде економія?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля готують українцям пропозицію застрахувати ціну на газ. У Кабміні розраховують, що населенню це допоможе не переплачувати за паливо в разі припинення транзиту територією України. В уряді розглядають страхову ціну в межах 7 тисяч гривень за тисячу кубометрів газу. У коментарі «Слово і Діло» член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук констатував, що страхові ціни на газ не мають ніякого відношення до ціноутворення і тарифів.

На його думку, уряд долучився до гри під назвою «Покажи президенту, що ми стараємося, й тарифи будуть знижені». Першими цю гру почали в «Нафтогазі», коли влітку знизили ціни, зауважив енергетик.

Експерт нагадав, що торік ціни на газ також знижувалися, НАК цей газ також закуповував, але ціна у зимовий та літній періоди залишалася однаковою – 8,5 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

«Тоді ніякого зниження вартості газу для населення не було, хоча ціна на ринку була низькою, можна було б хоча б до 8 тисяч гривень знизити ціни. Однак не було такого завдання, щоб знижувати ціни, зараз – навпаки», – підкреслив Юрій Корольчук.

Крім того, експерт звернув увагу, що до гри долучився й Герус, позиція якого, що через зниження цін для промисловості населення теж менше платить. Хоча для населення ціни на електроенергію стабільні, зазначив він.

Як за останній рік змінилися тарифи на газЦіна на газ для українців знизилася за останні місяці. Слово і Діло проаналізувало динаміку за рік.

«Є НАК «Нафтогаз» та група Геруса-Коломойського. Наступним долучився до гри уряд, який нібито через припинення транзиту переймається за населення», – зауважив Корольчук.

За його словами, ціна на газ із транспортом буде близько 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

«Нафтогаз», імовірно, буде підвищувати ціну до рівня 8–8,5 тис. грн у січні. Ціна в розмірі 7 тис. грн – це без транспортування і розподілу. Тобто якщо економія й буде, то невелика», – зазначив енергетик.

На його думку, таке рішення хаотичне, спрямоване на демонстрацію населенню того, що влада знижує ціни і намагається постачати дешевий газ, тому що якщо не буде транзиту, то ціна на газ підвищиться до 11 тисяч гривень.

«Мовляв, ми – молодці, знижуємо ціни до 7 тисяч гривень. Однак, якщо транзит зупиниться, то хтось зазнає збитків: держава, НАК «Нафтогаз» або бюджет. Зараз кожен намагається просто продемонструвати свою ефективність», – підсумував Юрій Корольчук, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій.

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як протягом останнього року змінювалися тарифи на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: