Україна та Естонія: історія двосторонніх відносин

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський 26 листопада відвідає Естонію з офіційним візитом. Програма у глави держави дуже насичена. Він, зокрема, зустрінеться з усіма першими особами країни: президентом Керсті Кальюлайд, спікером парламенту Хенном Піллуаасом і прем'єр-міністром Юрі Ратасом. Кілька місяців тому, анонсуючи свою поїздку, Зеленський говорив про дуже хорошу динаміку політичного діалогу між Україною та Естонією. «Слово і Діло» вирішило вивчити історію двосторонніх відносин країн.

Естонія, як і Україна, отримала незалежність в 1991 році. Однак Україна визнала незалежність Естонії раніше – наприкінці серпня, Естонія зробила крок у відповідь в грудні. Вже на початку 1992 року між двома державами були встановлені дипломатичні відносини.

У травні 1992-го до Естонії поїхав перший президент України Леонід Кравчук. Під час його візиту було підписано Договір про дружбу і співробітництво з Естонією. В угоді, зокрема, мовиться, що сторони будуть керуватися принципами суверенної рівності, відмови від застосування сили, непорушності кордонів, територіальної цілісності і невтручання у внутрішні справи. Візит президента Естонії Леннарта Мері відбувся в березні 1994 року. Тоді було, зокрема, підписано угоду про співпрацю у сфері культури, освіти і науки.

Леонід Кучма їздив до Естонії в 1995 і 1997 роках. Тоді були підписані договір про поглиблення співпраці та угоду про вільну торгівлю. Президент Мері відвідував Україну ще в 1999 році для участі в саміті «Балто-Чорноморське співробітництво».

У 2006 році Віктор Ющенко здійснив візит до Естонії. Сторони підписали декларацію про важливість нової посиленої угоди між Україною та ЄС, а також домовилися про співпрацю в рамках інтенсифікації діалогу Україна-НАТО. Віктор Янукович теж відвідував Естонію, в жовтні 2013 року. Це був один з останніх його міжнародних візитів.

Варто відзначити, що Естонія дотримується договору про дружбу з Україною. 1 березня 2014 року Міністерство закордонних справ Естонії засудило російську інтервенцію в Криму, а за кілька днів парламент ухвалив заяву про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Крім того, в листопаді 2014-го Естонія ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

За часів президентства Петра Порошенка естонська колега Керсті Кальюлайд двічі відвідувала Україну, Порошенко їздив з візитом одного разу. Також Кальюлайд у травні приїжджала на інавгурацію Володимира Зеленського, а у вересні – на саміт YES.

Зараз між Україною і Естонією діють 67 договорів: 45 – міжвідомчих, 18 – міжурядових і 4 – міждержавних.

Нагадаємо, Естонія була однією з семи країн, які в липні оголосили демарш у відповідь на повернення російської делегації до ПАРЄ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: