Президент Естонії обговорила із Зеленським обмін полоненими

Читать на русском
Недавній обмін утримуваними особами був кроком у бік вирішення конфлікту, однак він не може проходити ціною втрати суверенітету України, вважає Кальюлайд.

Україна повинна шукати шляхи закінчення війни на сході, але повернення ув'язнених українців не може статися ціною втрати незалежності держави.

Про це в п'ятницю, 13 вересня, заявила президент Естонії Керсті Кальюлайд під час брифінгу після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє Укрінформ.

«Війна на сході і окупація Кримського півострова - це ті речі, які не можна прийняти. І ми будемо нагадувати про це знову і знову на міжнародному рівні. Звісно, ми повинні шукати рішення. Україна повинна шукати рішення. Міжнародне співтовариство повинне рухатися до рішень. І недавній обмін полоненими може бути помітним кроком на цьому шляху. Але це не може стати ціною суверенітету України», - підкреслила Кальюлайд.

У той же час вона запевнила, що Естонія завжди буде підтримувати кроки України на цьому шляху, а також у продовженні процесу реформ і боротьби з корупцією.

«Коли Ваша країна знаходиться в такій ситуації, це великий виклик. І ми Вам співчуваємо. Але Україна не має іншого шляху. І я знаю, що нинішні лідери України знають про це. І тільки так Україна може залишатися на шляху, який веде ближче до ЄС і НАТО. Це те, що ми обговорили глибоко з паном президентом. І я запевнила, що ми готові продовжувати практичну співпрацю, робити практичні кроки. І ми питаємо, де саме Вам потрібна наша допомога, на Вашу думку. І ми її надамо також - на міжнародному рівні», - заявила президент Естонії.

У свою чергу, президент Зеленський заявив, що високо цінує як особисту позицію Керсті Кальюлайд, так і в цілому позицію Естонії в питанні підтримки суверенітету України і засудження російської агресії. Він також подякував за допомогу в різних сферах, особливо в реабілітації поранених українських військових.

Нагадаємо, декількома днями раніше Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів п'яти країн, у тому числі Естонії.

Також сьогодні в Києві Зеленський виступив на відкритті щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), яка проходить з 12 до 14 вересня 2019 року в Києві. Понад 400 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів і експертів з 26 країн беруть участь у конференції, організованій Ялтинською європейською стратегією (YES) у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: