Зеленський підписав закон про відповідальність за незаконне збагачення

Читать на русском
Якщо неможливо стягнути активи, визнані необгрунтованими, обвинувачений має сплатити їх вартість державі, або ж будуть вилучені інші його активи такої ж вартості.

Глава держави Володимир Зеленський підписав законопроект № 1031, який передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення на суму від 6,2 млн грн.

Про це повідомляє офіційний сайт ВР.

До Кримінального кодексу повернули статтю про незаконне збагачення. Передбачено позбавлення волі на 5-10 років із позбавленням права займатися певною діяльністю до 3 років у разі придбання особою активів, вартість яких більш ніж на 6 млн 243 тис. 250 грн перевищує законні доходи.

Рада повернула покарання за незаконне збагачення: як голосували нардепиВерховна рада повернула покарання за незаконне збагачення. За виступили 259 народних депутатів.

Закладається позовна давність в 4 роки. Такі справи розглядатиме колегія Вищого антикорупційного суду (ВАСУ) в складі трьох суддів, а апеляції - апеляційна палата ВАСУ.

Позов у ​​справі про визнання активів необгрунтованими і їхнє стягнення подається без справляння судового збору.

Необгрунтованими вважаються не тільки визнані необгрунтованими активи, але і доходи, отримані за їхній рахунок - всі вони підлягають конфіскації або спецконфіскаціі. Інформацію про такі активи мають намір вносити до Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

У справі про визнання активів необгрунтованими активи вартістю від 834,6 тис. грн до випадку стягнення в дохід держави та арешту передаються в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА). Також передбачається, що АРМА взаємодіє з органами досудового розслідування, прокуратури і суду, розшукуючи приміщення, майданчики для зберігання активів, на які накладено арешт у справі про незаконне збагачення.

Якщо неможливо стягнути активи, визнані необгрунтованими, обвинувачений має сплатити їх вартість державі, або ж будуть вилучені інші його активи такої ж вартості. Дані обвинуваченого у справі про незаконні активи не можна використовувати, аби довести вчинення ним кримінального порушення.

Законопроект передбачає розкриття банківської таємниці органам прокуратури, ДБР і НАБУ в справах щодо виявлення необгрунтованих активів (в тому числі Нацбанком). У такому випадку банк отримає право надавати інформацію про клієнтів іншого банку.

Крім банківської таємниці, НАБУ отримає право витребувати інформацію не тільки у правоохоронних та державних органів, органів місцевого самоврядування, а й підприємств, установ, організацій - в тому числі обов'язкові для декларування відомості про майно, доходи, витрати, фінансові зобов'язання.

Нагадаємо, юрист вважає, що нова редакція закону про незаконне збагачення не суперечить Конституції і дає можливість конфіскувати кримінальні активи в рамках цивільного процесу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: