Незаконне збагачення: кого та як можуть покарати

Читать на русском
Антон Марчукексперт ЦППР

Документ передбачає цивільну процедуру конфіскації за певною процедурою та кримінальну процедуру притягнення до відповідальності за незаконне збагачення.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив експерт Центру політико-правових реформ Антон Марчук.

За його словами, покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією загрожує у випадку, якщо різниця між вартістю набутих активів та законними доходами складає понад 14,407 мільйона гривень.

Експерт уточнив, що окрім ув’язнення, особа позбавляється права працювати на визначених посадах та займатися певною діяльністю.

Марчук зазначив, раніше, якщо необґрунтованим був актив вартістю 1 млн гривень, то особу могли притягнути до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Рада підтримала законопроект про покарання за незаконне збагачення: як голосували нардепиРада ухвалила в першому читанні законопроект президента Зеленського про покарання за незаконне збагачення.

Також він пояснив, щоб конфісковувати майно третіх осіб, потрібно буде довести зв'язок певного державного службовця з тим майном, яке формально може бути передано у власність третій особі.

Експерт нагадав, що низку справ в Україні закрили через скасування статті про незаконне збагачення.

«Однак в межах кримінальних проваджень, які розслідували на предмет незаконного збагачення, були епізоди щодо декларування недостовірної інформації. Дана стаття КК залишається чинною», — констатував Марчук.

На його погляд, також слід звернути увагу на те, чи були сплачені податки держслужбовцями, які набули активів.

«Тобто можна спробувати довести наявність цих кримінальних правопорушень, якщо для цього є підстави», — додав він.

Експерт критично оцінив норму про конфіскацію активів, які були набуті протягом останніх трьох років.

«Йдеться про активи, які фактично досліджувались в межах кримінальних проваджень НАБУ та САП до моменту визнання статті про незаконне збагачення неконституційною. Є застереження, наскільки така норма відповідає Конституції. Чи є ризик того, що її знову буде визнано неконституційною, оскільки зворотна дія закону в часі заборонена», — пояснив Антон Марчук.

Нагадаємо, Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект про покарання корупціонерів-високопосадовців за незаконне збагачення. В документі пропонується не лише конфісковувати необґрунтовані активи, а й ув'язнювати їх власників.

Раніше юрист пояснив, яку відповідальність за незаконне збагачення передбачає законопроект Зеленського.

Детальніше про те, які зміни Зеленський пропонує внести до Конституції, — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: