Справи банкірів: кого і в чому підозрюють правоохоронці

Читать на русском

Гучні затримання банкірів дехто називає посиленням тиску влади, інші вважають початком довгоочікуваних «посадок». «Слово і Діло» подивилось, яких банкірів та за якими справами намагаються притягнути до відповідальності правоохоронці.

Глава «Укрексімбанку» Гриценко

Печерський суд обрав запобіжний захід у вигляді застави (2,9 млн грн) без арешту для голови правління «Укрексімбанку» Олександра Гриценка. Генпрокуратура розслідує кримінальне провадження щодо сприяння легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом високопосадовцями часів Януковича. Гриценку, зокрема, інкримінують створення злочинної організації та привласнення майна внаслідок зловживання службовим становищем.

Адвокати підозрюваного заявили, що затримання було незаконним, відбулося на очах у його дитини, а силовики були без розпізнавальних знаків. Захисники Гриценка стверджують, що справа відкрита ще з 2013 року, але раніше їхньому підзахисному про це розслідування не повідомляли і не викликали для проведення слідчих дій.

Слідчі Генпрокуратури звинувачують Гриценка в тому, що він начебто допоміг високопосадовцям часів Януковича легалізувати незаконно отримані доходи. Гриценку інкримінують те, що він допоміг вивести з-під арешту майно, яке було заставою за виданим «Укрексімбанком» кредитом бізнесмену-втікачу Сергію Курченку для купівлі «Українського медіахолдингу» (UMH).

Медіахолдинг Курченко купив у колишнього голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна ще до Революції гідності.

Глава «Райффайзен банк Аваль» Писарук

Вищий антикорупційний суд визначив для колишнього першого заступника Нацбанку Олександра Писарука запобіжний захід у вигляді застави у 5 мільйонів гривень. 11 листопада НАБУ заявило про затримання 7 осіб, у тому числі й колишнього заступника глави Нацбанку Валерії Гонтаревої Олександра Писарука, за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Йдеться про колишніх та чинних посадовців Нацбанку та збанкрутілого «ВіЕйБі Банку» аграрного бізнесмена Олега Бахматюка.

Нагадаємо, що у жовтні 2014 року Нацбанк виділив «ВіЕйБі Банку» стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. За версією слідства, при цьому «ВіЕйБі Банк» не подав програми фінансового оздоровлення банку, а вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже в 25 разів. За 40 днів після надання стабілізаційного кредиту підприємство збанкрутіло.

Ексголова Нацбанку Валерія Гонтарєва, яка зараз перебуває у Лондоні, заявила, що затримання Писарука є посиленням терору з боку влади.

В рамках цієї справи ВАКС задовольнив клопотання САП про арешт на 60 діб ексдиректора департаменту банківського нагляду Нацбанку Алли Шульги. Суд також дав можливість внести заставу в 15 млн грн.

Перед цим суд протягом п'яти годин розглядав питання про запобіжний захід ще одного підозрюваного ексспівробітника Нацбанку – Миколи Каленського, який в 2014 році обіймав посаду в.о. начальника управління НБУ в Києві та області, а зараз входить до складу Ради Нацбанку. ВАКС відпустив чиновника під цілодобовий домашній арешт.

Ексглава Нацбанку Гонтарева

У березні 2019 року Генпрокуратура повідомила про завершення розслідування «справи Сергія Курченка». У цілому підозри висунуто 98 особам, в тому числі 12 вищим посадовим особам центральних органів виконавчої влади, а також Нацбанку і шести керівникам обласних держадміністрацій.

Гонтареву викликали до Генпрокуратури для вручення підозри, але ексчиновниця залишалася у Лондоні. Зрештою, 28 березня Генпрокуратура передала підозру Гонтаревій у письмовому вигляді.

Гонтаревій разом з одним із керівників інвесткомпанії ICU Костянтином Стеценком інкримінується «сприяння злочинній організації та сприяння в незаконному заволодінні чужим майном» – грошовими коштами ПАТ «Аграрний фонд» на загальну суму 2,069 млрд гривень шляхом укладення АТ «Брокбізнесбанк» липових договорів купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики з «Аграрним фондом» за договорами прямого РЕПО з Національним банком.

Раніше «Слово і Діло» докладно розбиралося у подробицях справи «ВіЕйБі банку», які у своїй колонці виклав журналіст Олег Новіков.

Також ми писали, кого з чиновників режиму Януковича більше не переслідують, а хто і досі перебуває під санкціями, у розшуку чи фігурує у кримінальних провадженнях.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: