Розслідувати і покарати: гучні провалені обіцянки щодо злочинів на Майдані

Читать на русском

Рівно шість років тому в Україні почалася Революція гідності. Спочатку це був мирний протест проти різкої зміни зовнішньополітичного курсу країни, але після невиправданого застосування сили він став протестом проти всієї політичної системи. В результаті – понад сотні загиблих, тисячі поранених і нуль вироків винним. «Слово і Діло» сьогодні зібрало найяскравіші невиконані обіцянки політиків про те, як розслідування злочинів проти Євромайдану буде завершено.

За ступенем емоційності і марності найяскравішою є обіцянка Сергія Пашинського, яку він дав торік: «Я обіцяю, скільки у мене буде сил, я не дозволю приховати реальні злочини – вбивства майданівців. Я зроблю все можливе, щоб ці нелюди були покарані. В ім'я загиблих героїв, в ім'я нашої країни». Дуже красиві слова, але виконати обіцянку у народного депутата Пашинського можливості не було. Це не належало до його повноважень. І говорив він це, коли всі розслідування щодо вбивств на Майдані вже давно стояли на місці. Зараз Пашинський загалом перебуває в СІЗО і, напевно, думає про розслідування проти нього самого.

За кілька днів після найкривавіших подій на Майдані, 22 лютого 2014 року, тодішній уповноважений парламенту з контролю за діяльністю ГПУ Олег Махніцький заявив, що кожен, хто віддавав злочинні накази, буде покараний, включаючи «ката Януковича». Поки Махніцький обіймав свою посаду, встигли затримати тільки трьох співробітників «Беркута», а до суду над Віктором Януковича було дуже далеко.

Андрій Парубій теж в лютому 2014-го запевняв, що всі, причетні до злочинів під час Майдану, будуть покарані: «Я впевнений, що дуже швидко і ефективно ми зможемо встановити порядок в уусій країні, і покарати всіх тих, хто був причетний до злочинів у час Майдану». Результату, як ми знаємо, немає досі.

Віталій Ярема в 2014 році обіцяв забезпечити повернення Віктора Януковича до України та притягнути його до кримінальної відповідальності. Валентин Наливайченко теж обіцяв четвертому президенту арешт і публічний суд. Поки вони були при владі, зробити обіцяне не змогли. Тільки на початку цього року суд засудив Януковича до 13 років в'язниці за державну зраду і пособництво у веденні агресивної війни. Засудив заочно, адже Янукович все ще переховується в Росії.

Річниця Революції гідності: чи актуальні зараз вимоги Майдану?Через шість років після початку Революції гідності немає однозначної відповіді на ключові питання – чи перемогли ідеали Майдану, чи є в країні глобальні зміни, чи отримали українці бажане.

Олександр Турчинов у статусі виконувача обов'язків президента обіцяв: «Ми обов'язково доведемо це слідство до фінального кінця. А фінал буде тоді, коли всі вбивці і замовники сидітимуть на лаві підсудних». Станом на лютий у справах Майдану було ухвалено 25 обвинувальних вироків стосовно 35 осіб. За виробництвам ГПУ ухвалено 10 обвинувальних вироків, винні 11 осіб. Але розслідування ще не завершено, а Турчинов вже не при владі.

Завершити розслідування і довести справи Майдану до кінця обіцяли за різних часів Віктор Шокін, Сергій Горбатюк і Юрій Луценко. Поки Шокін був генеральним прокурором, ГПУ завершила розслідування стосовно колишнього начальника Головного управління СБУ, причетного до загибелі і заподіяння тілесних ушкоджень учасникам революції. Крім того, Генпрокуратура викрила схему злочинів проти мітингувальників під час подій 18 і 19 лютого 2014 року. Однак всі винні, як і раніше, не покарані.

«Всі, хто вбивав людей на Майдані, будуть або очно тут, в Україні, або заочно тут, в Україні, засуджені до терміну, який встановить справедливий суд», – запевняв Юрій Луценко. Коли Луценко йшов з посади генерального прокурора, робота щодо встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності винних у неправомірних діях стосовно мітингувальників тривала.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявив, що жодна зі справ Майдану не буде втрачена.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: