У Кремлі відповіли на заклик Талліна повернути території

Читать на русском
У Кремлі вважають неприйнятними висловлювання спікера естонського парламенту Хенна Пиллуааса про те, що Росія повинна повернути республіці 5 відсотків території.

У Кремлі вважають неприйнятними висловлювання спікера естонського парламенту Хенна Пиллуааса про те, що Росія повинна повернути республіці 5% території.

Про це заявив прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, передає ТАСС.

Він підкреслив, що Москва не може погодитися з такими закликами.

Напередодні Пиллуаас заявив, що Росія зобов'язана повернути Естонії її території. Так політик прокоментував інтерв'ю директора Другого європейського департаменту російського МЗС Сергія Бєляєва, в якому дипломат розповів, що Тартуський мирний договір давно втратив чинність, але Таллінн посилається на нього під час обговорення ратифікації прикордонного договору і висуває територіальні претензії до Москви.

На думку спікера естонського парламенту, прогрес в утвердженні прикордонного договору може бути досягнутий лише тоді, коли Москва визнає Тартуський договір і кордони За Тартуському договором, підписаним Радянською Росією і Естонією в 1920 році, до прибалтійській республіці відходила частина Ленінградської і Псковської областей. У 1944-му ці території повернули РРФСР. Москва розглядає договір як історичний документ, який не має юридичної сили.

Таллінн, однак, вважає інакше. Посилання на договір включили в преамбулу закону про ратифікацію російсько-естонського угоди про кордони. Москва розцінила це як можливість пред'являти їй в майбутньому територіальні претензії і відкликала підпис під документом.

Нагадаємо, анексія Криму Росією почалася в грудні 2013 року, в ній брали участь 10,5 тисячі російських військових.

В Євросоюзі ухвалили заяву до річниці анексії Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: