Два сценарії для України: чим загрожує відсутність контракту з «Газпромом»

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

«Газпром» і «Нафтогаз» ще можуть встигнути домовитися до 1 січня 2020 року. Якщо ж ні – для України є два варіанти розвитку подій. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Дмитро Марунич звернув увагу, що якщо Україна та РФ не підпишуть транзитний контракт, то для нас є два сценарії розвитку подій. Перший варіант не найгірший: контракт не підпишуть, але транзит триватиме, конкретизував енергетик.

На його думку, формально такі підстави присутні.

«Ситуація двояка. З одного боку, це буде контрабанда. З іншого – можна закрити очі на те, що якийсь обсяг газу з 1 січня 2020 року перетинає без документів українсько-російський кордон. Формально його можна заарештувати, митниця може вжити відповідних заходів. Але чи підуть на це окремі українські суб'єкти? Малоймовірно, але за певних умов можуть», – пояснив Марунич.

На його думку, це буде не найгірший варіант для Європи. Так знижуються ризики газопостачання європейських споживачів, зокрема Болгарії, зазначив експерт.

Початок опалювального сезону в Україні в 2014-2018 рокахОпалювальний сезон в Україні стартує найчастіше на початку жовтня. На підключення всіх об'єктів в країні йде близько місяця.

За словами енергетика, поки немає впевненості, що належним чином запрацює «Турецький потік», і газ в достатніх обсягах буде постачатися до Болгарії, на Балкани, до Греції, Боснії. При тому, що є ціла низка проблемних держав, уточнив він.

«Не можна назвати такий сценарій найкращим: доведеться домовлятися, як враховувати паливний газ, за якою ставкою. Але не можна назвати варіант і найгіршим», – зауважив Дмитро Марунич.

На думку Марунича, набагато гірший другий сценарій – зупинка транзиту. Енергетик констатував, що при такому варіанті ризики для молдавських та балканських споживачів зростуть, українські споживачі опалювальний сезон проходять, але витрати на поставки газу всередині країни зростають істотно з усіма наслідками, що випливають.

«ГТС працює поза проєктними режимами, а вже до кінця лютого можуть бути проблеми з постачанням українських споживачів за умови холодної погоди», - застеріг енергетик.

Він припустив, що Європа намагатиметься розв'язати питання і не буде затягувати ситуацію, але в будь-якому разі переривання транзиту – найгірший варіант.

За словами експерта, «Газпром» намагається покрити всі свої контрактні зобов'язання, виходячи з обсягів газу, куплених на споті. Зростає ціна на газ на європейських біржах, що також може позначитися на ціні, яка входить до України, позначив енергетик наслідки.

Він не виключив, що сторони зможуть домовитися, але найголовніше, на які компроміси підуть при цьому.

«Поки ці компроміси не очевидні. Сторони стоять на своїх позиціях», – зауважив Марунич.

Експерт висловив сумніви, що газове питання буде обговорюватися в рамках Нормандського формату. На його переконання, транзитний контракт повинен підписуватися між суб'єктами цього договору, хоча додав, що за певних умов можливо це було б непогано.

«На поточному етапі, по-перше, невідомо, чи буде газове питання виноситися, а по-друге, з якими пропозиціями виступить Україна?» – прокоментував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, «Газпром» передав «Нафтогазу» офіційну пропозицію про продовження нинішнього контракту або укладення нового договору про транзит газу терміном на 1 рік. У Міненерго України вважають такий варіант неприйнятним.

Також «Слово і Діло» подивилося, коли в 2014–2019 роках всі об'єкти в Україні були з теплом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: