«Слуга народу» у Верховній раді: чи втрачає партія монолітність

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог
Олексій Якубінполітолог

Де-факто, можливо, всередині «Слуги народу» відбуваються розломи. Однак депутатів все одно скріплює рейтинг президента України Володимира Зеленського. Всі члени СН пройшли до парламенту завдяки рейтингу президента. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політтехнолог Тарас Загородній.

На думку експерта, поки у президента України Володимира Зеленського високий рейтинг, фракція навіть на папері нікуди рухатися не буде. Найнебезпечнішим буде вихід групи депутатів, припустимо, близько 30 осіб, зауважив експерт.

«У разі виходу групи депутатів із СН потрібна буде нова коаліція. При цьому коаліція з цими ж депутатами, які вийшли», – констатував політтехнолог.

Однак, на його погляд, поки сценарій виходу групи депутатів з фракції мало реалістичний, незважаючи на розбіжності та суперечки всередині фракції.

«Депутати можуть поводитися по-різному, але в ОПУ є важелі для того, щоб забезпечувати потрібні голосування. В цілому в конфліктних ситуаціях позиція така, мовляв, ми –демократична партія, готові слухати різні думки», – прокоментував Тарас Загородній.

Водночас, на думку політолога Олексія Якубіна, різні групи впливу, які є в партії «Слуга народу», починаючи від групи Пінчука і закінчуючи групою Коломойського, дедалі більше викристалізовуються.

Якубін припустив, що проблеми у фракції почнуться тоді, коли у влади почне падати рейтинг.

Рейтинги довіри до президентів УкраїниУ Володимира Зеленського та українців досі медовий місяць, його рівень довіри хоч і знизився, але не набагато. Дивимося, як було в інших президентів.

«Якщо трапиться, що рейтинг знизиться до 20%, ми побачимо спробу різних груп відокремитися. Монолітність буде, поки буде рейтинг», – зауважив Якубін.

Він не виключив, що якщо до кінця року Кабмін не зможе працювати на збільшення довіри, йомовірні кадрові перестановки.

«Здається, що Зеленський до цього готовий. Можливо, навіть попередив ключових гравців, щоб вони розуміли, що зараз вони використовують його капітал довіри, але вічно паразитувати на ньому не зможуть. Є тимчасові рамки, щоб встигнути показати ефект», – прокоментував Олексій Якубін.

Чи вдавалося хоча б одному президенту України зберегти свій рейтинг до кінця каденції – за посиланням.

Також пропонуємо згадати, хто за професією і освітою новообрані народні депутати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: