Чому Путін вирішив повернути Україні захоплені кораблі?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

16 листопада росЗМІ повідомили, що РФ поверне Україні захоплені військові кораблі до проведення саміту в Нормандському форматі, який пройде 9 грудня. Радник президента України Андрій Єрмак підтвердив, що військові кораблі повернуться до України. Вранці 17 листопада українські військові кораблі покинули окуповану Керч і вийшли в Чорне море. У коментарі «Слово і Діло» політолог Олег Саакян пояснив, що РФ переслідує свої інтереси, погоджуючись повернути захоплені кораблі.

Олег Саакян нагадав, що згідно з рішенням Міжнародного морського Трибуналу РФ повинна повернути не тільки моряків, а й кораблі. За невиконання рішення Трибунал передбачив жорсткі санкції проти Росії, зазначив експерт.

На його думку, на цьому етапі не можна сказати, що в міжнародному співтоваристві готові до посилення санкцій, але контекст може змінюватися.

«Тримати «дамоклів меч» над головою РФ не хотілося б. Тим більше покарання, передбачене Трибуналом, досить жорстке з точки зору економічних втрат», – підкреслив Саакян.

Крім того, експерт підкреслив, що ймовірність зустрічі в Нормандському форматі до кінця року досить висока.

«До цього контекст був наступним: Україна зробила низку кроків назустріч, а РФ – жодного у відповідь. Більш того, тривали обстріли. Такий розклад невигідний РФ. Під час зустріч в Нормандському форматі за результатами переговорів від РФ могли б зажадати виконати частину своїх зобов'язань. Зараз РФ тупцює на місці, виконує те, що й повинна, але підносить це, як жест доброї волі», – прокоментував Саакян.

На його думку, повертаючи Україні захоплені кораблі РФ намагається змінити пропорції терезів на свій бік, щоб хоча би публічно вийти на Нормандський формат у вигляді миротворця та з демонстрацією конструктивних кроків.

Політолог Олег Саакян звернув увагу, що останньою крапкою в цій історії має бути закриття кримінального провадження проти українських моряків. Він не виключив, що РФ буде тягнути час, щоб не здаватися слабким гравцем.

«Однак, як завжди, РФ сповільнить крок та за деякий час закриє кримінальні провадження проти військових», – резюмував політолог Олег Саакян.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Нагадаємо, в рамках обміну полоненими 7 вересня заарештовані українські моряки, а також інші політв'язні, які незаконно утримувалися Кремлем за ґратами, повернулися до України.

Додамо, у Зеленського сподіваються на ще один обмін полоненими до кінця 2019 року.

Відзначимо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: