В ОПУ підрахували кількість непідмораторної землі в Україні

Читать на русском
На даний момент в Україні налічується близько 4 мільйонів гектарів непідмораторної землі. Про це повідомив уповноважений президента з питань землі Роман Лещенко.

На даний момент в Україні налічується близько 4 мільйонів гектарів непідмораторної землі.

Про це повідомив уповноважений президента з питань землі Роман Лещенко в ефірі програми «Свобода слова» Савіка Шустера.

Він зазначив, що існування мораторію на продаж землі породжує так званий «сірий» і «чорний» ринок землі, оскільки люди можуть купити лише декілька гектарів землі особистого селянського господарства.

Скасування мораторію: якою має бути модель та чи реально це зробити до кінця 2019 рокуВ ОПУ заявили, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення може бути скасований до кінця 2019 року.

«У нас такої непідмораторної землі сьогодні близько 4 мільйонів га. Наприклад, для розуміння, це коли воїн АТО (ООС) повертається з фронту і отримує можливість придбати земельну ділянку, вона йому передається саме для ведення ОСГ. Це такий вид цільового призначення і це є приватна власність. Така людина може здійснити її реалізацію. Але більшість землі - підмораторна, вона перебуває в обмеженні. Це породжує «сірий» і «чорний» ринок», - заявив Лещенко.

Він підкреслив, що люди не зацікавлені купувати землю за сумнівними схемами.

«Коли зараз виступав громадянин і говорив, що багато хто не зацікавлений купувати землі за сумнівними схемами. Вони мають бажання її купувати і кажуть, що купили частину землі - очевидно, що мова йде про землі, які перебувають у форматі ОСГ. Це землі особистого селянського господарства. Йдеться як правило про 2 га, які можуть купити», - додав він.

Нагадаємо, 13 листопада Рада проголосувала за зняття мораторію на землю в першому читанні.

Також відзначимо, соціологи з'ясували, скільки українців підтримують скасування мораторію на землю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: