Скасування мораторію: якою має бути модель та чи реально це зробити до кінця 2019 року

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Законодавча база для цього є. Чому раніше не вносили? Голосів не було. Для того, щоб вносити законопроекти, потрібно бути впевненим, що в цьому є сенс. Якщо документ вносять і не ухвалюють, доведеться заново починати всю процедуру.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт, аналітик Борис Кушнірук.

«Є вся нормативна база, вона підготовлена давно. Провести її в парламенті, враховуючи більшість, яку має партія СН, не буде проблематично. Однак можуть проблеми з іншим. Все залежить від вибору моделі», – зазначив Кушнірук.

За його словами, розглядатимуть дві моделі. Перша передбачає, що купувати можуть усі, в тому числі іноземні компанії, друга – купувати можуть українські юридичні особи практично без обмежень. Тому тут важливо зберегти здоровий глузд і не перегнути палицю, дуже важливо, щоб були обмеження.

«Хоча б на першому етапі років на 20 мають бути обмеження щодо того, що купувати можуть лише фізичні особи-громадяни України з певними обмеженнями за обсягом землі. Наприклад, 200 гектарів на особу. Якщо ці обмеження будуть запроваджені, а є сподівання, що вистачить глузду не впроваджувати надто лібертаріанські підходи, то все буде гаразд. Все для відкриття ринку є», – пояснив він.

Також доречно спочатку продавати саме державні землі. Тим, у кого ці земельні паї є, таким чином ми дамо час, щоб вони побачили орієнтир у ціні. Потрібно, щоб продаж для фізичних осіб був відкритий за 2 роки. При цьому за 2 роки держава може вирішити питання для фізичних осіб, уточнив експерт.

«Якщо земля продається фермерам, то, наприклад, це може бути в розстрочку на 15-20 років. Питання того, що у фермера немає коштів, щоб купити землю, може бути легко врегульоване», – підкреслив він.

Крім того, потрібно, щоб не просто в кожній області, а в кожному сільськогосподарському районі були проведені аукціони, продавалася певна кількість земель. Це буде орієнтиром. Земля – це ресурс, який існує в конкретних кліматичних умовах. Тобто в одному районі ціна буде одна, а в іншій області – інша. Однієї ціни для всієї України не буде, додав фахівець.

«Таким чином, якщо спочатку просто влаштовувати аукціони з продажу земель у кожному сільгоспрайоні та задавати орієнтир показників вартості землі, то згодом це може сформувати можливість населенню продавати. Якраз 2 роки достатньо для врегулювання», – наголосив він.

«Потрібна модель, яка дозволить селянам продавати та купувати. Коли держава дає відстрочку на 20 років, це зрозуміло, а як забезпечити довгострокову пільгову програму кредитування для тих, хто купує? Це слід врегулювати. За 2 роки це реально», – резюмував Борис Кушнірук.

Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв, що в 2019 році буде вирішене питання щодо зняття мораторію на землю, якщо у вересні вже буде сформований уряд.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: