Солдат за власним бажанням: чи скасовувати військовий призов в Україні

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

В умовах війни скасовувати військовий призов не можна. Отже, Україна зробить ще один крок до капітуляції. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив військовий експерт, історик Ігор Лосєв.

«Звісно, якщо ми не збираємося боротися проти агресора та відстоювати свою незалежність, тоді все логічно й можна говорити про скасування призову», – підкреслив Лосєв.

На думку експерта, в умовах війни прийнятна тільки одна модель – загальна мобілізація. На його погляд, в Україні поки що немає підстав та можливостей говорити про контрактну армію – не так багато бажаючих підписувати контракти.

«Всі громадяни під час війни повинні бути готові захищати свою країну. Це не мирний час, коли можна брати до уваги бажання або небажання солдата. Вибір невеликий – або ти захищаєш Батьківщину, або ти дезертир. У США та Британії під час Другої світової війни була загальна мобілізація з жорсткими заходами до тих, хто ухилився служити. Ніхто не говорив тоді чомусь про демократію», – прокоментував Ігор Лосєв.

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський зауважив, що зараз в Україні потрібна змішана система призову.

За його словами, призов повинен бути невеликий, а основний кістяк – контракт.

«Необхідно вести роботу щодо підвищення професіоналізму абсолютно на всіх рівнях. Це питання призову, підготовки офіцерів, контрактників. Багато залежить від оснащення озброєнням, розмірів та якості соціального пакету як для призовників, так і контрактників», – пояснив фахівець.

Оманливі рекорди: чи допоможе армії найбільший бюджет 2020 рокуНавіть рекордний Державний бюджет 2020 року не забезпечить якісного розвитку Збройних сил України.

Експерт наголосив, що проблема з ухильниками існувала завжди. Однак зараз один з головних аспектів відмови молодих людей від призову полягає в неадекватній поведінці держави в питаннях війни і миру.

«Коли держава «косить» від війни, марно чекати від призовника, що він не буде «косити» від армії», – підкреслив Сунгуровський. Він додав, що для призовника служба в армії повинна бути привабливою.

«Тобто потрібно створити систему таких моральних і матеріальних стимулів, які б забезпечували привабливість служби в армії на тлі всіх інших можливостей на ринку праці. Коли держава в стані кризи, це взагалі сприятливий момент для збільшення кількості людей, які бажають служити в армії. Так було і є скрізь, крім України», – пояснив Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив про бажання скасувати військовий призов. Загороднюк додав, що перехід на професійну армію не буде швидким.

«Слово і Діло» вивчило, як змінювалися зарплати та пенсії військовослужбовців під час війни з Росією.

Чи допоможе армії найбільший бюджет 2020 року – читайте в авторській колонці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: