Позов проти РФ в ООН: що значить для України перемога в Гаазі

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Рішення суду ООН, який підтримав позов України проти Росії про фінансування сепаратистів, це величезний і якісний крок вперед у справі про визнання РФ країною-агресором. Таку позицію в коментарі «Слово і Діло» озвучив глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

За словами експерта, перемога в Гаазі в довгостроковій перспективі дасть свої плоди.

«Якщо в подальшому кількість документів буде збільшуватися, а системі міжнародного права буде зрозуміло, що РФ несе відповідальність за ті жахи, які здійснені в Україні, це дозволить вимагати виплати компенсації, покарання військових злочинців. У такому разі можна порушувати питання про МН17», – розповів військовий експерт.

На його погляд, рішення суду ООН – карт-бланш для України, який дозволяє на всесвітньому рівні легітимізувати претензії України до країни-агресора. Відтепер розмови про внутрішній конфлікт і будь-які подвійні тлумачення щодо війни на Донбасі виключені, уточнив Грабський.

Відшкодування збитків і визнання агресії: що Україна вимагає від РФ у міжнародних судахСлово і Діло розбиралось, які позови Україна подавала проти Росії до міжнародних інстанцій і чим закінчився їх розгляд.

При цьому фахівець підкреслив, що в найближчій перспективі судове рішення України нічого не дасть. Правосуддю притаманно діяти повільно, але вірно.

«Маючи серйозну доказову базу, Україна вже може говорити, що справа про визнання РФ-агресором, по-перше, вийшла на інший рівень, а по-друге, тепер Київ говорить з інших позицій – сильніших. Вже не потрібно доводити, що РФ спонсорувала тероризм», – прокоментував Сергій Грабський.

Нагадаємо, 8 листопада Міжнародний суд ООН ухвалив рішення продовжити розгляд позову України проти Росії. Позов проти Росії Україна подала ще в 2017 році. У ньому вона просить залучити РФ до відповідальності за підтримку тероризму і дискримінацію під час агресії.

Нагадаємо, «Слово і Діло» зібрало найрезонансніші позови України проти РФ і результати їх розгляду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: