Коболєв пояснив, що буде без газового контракту

Читать на русском
До можливого припинення транзиту російського газу з нового року Україна і Європа вже підготувалися.

До можливого припинення транзиту російського газу з нового року Україна і Європа вже підготувалися.

Про це повідомив глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв в Facebook.

«Нафтогаз» і «Газпром»: історія газових відносинНафтогаз і Газпром знову почали газову війну, тепер через транзит. Слово і Діло нагадало історію конфлікту двох компаній.

«Ми не знаємо, скільки часу «Газпром» буде готовий втрачати частку європейського ринку і піддаватися штрафам від своїх клієнтів в Західній Європі. Останній раз, коли «Газпром» робив подібне - взимку 2014-2015 років, - втратив більше 5 млрд дол, за підрахунками російських аналітиків. Рішення про укладення або неукладення угоди там ухвалює особа в Кремлі, і на які збитків він готовий піти, питання до нього», - підкреслив Коболєв.

Він сказав, що українська сторона буде покладатися на власні запаси, і продовжить судові процеси з «Газпромом».

«Ми ж будемо забезпечувати українських споживачів з ресурсів в сховищах, за необхідності можемо ще імпортувати ще за контрактами з гарантованою поставкою. І будемо продовжувати стягнення майже 3 млрд дол за минулим арбітражем і битися ще за 12 млрд дол в поточному арбітражі. Як показує практика, це дуже дієвий інструмент захисту інтересів України», - говорить глава «Нафтогазу».

У «Нафтогазі» зазначають, що країна готова до будь-якого рішення питання за контрактом, і нагадують про рекордні запаси газу в підземних сховищах України і європейських країн-партнерів.

Як повідомлялося, судові суперечки між «Газпромом» і «Нафтогазом» не є перешкодою для укладення нового контракту на транзит газу, оскільки він повинен бути підписаний з новим оператором ГТС України.

«Нафтогаз України» в нових позовних вимогах проти «Газпрому», які були передані до Стокгольмського арбітражу минулого тижня, просить переглянути тариф на транзит газу, а також виплатити компенсації на загальну суму $ 12,248 млрд.

Київ подав новий позов на тлі переговорів про продовження контракту на транзит російського газу територією України, що закінчується поточного року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: