«Нафтогаз» подав до Стокгольмського арбітражу черговий позов проти «Газпрому»

Читать на русском
Нафтогаз України подав до Стокгольмського арбітражу Заяву про захист та зустрічні позовні вимоги до російського Газпрому.

НАК «Нафтогаз України» подав до Стокгольмського арбітражу «Заяву про захист та зустрічні позовні вимоги» до російського «Газпрому».

«Кількість сторінок основного тексту заяви перевищує 500. До нього додаються 3 звіти міжнародних експертів, які були спеціально для цього розроблені. Також додаються показання свідків і купа інших додатків. Більш детально про наші позовні вимоги, а також про те, чому вимоги «Газпрому» є необгрунтованими, напишу трохи пізніше», - написав виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у Facebook.

Також він додав, що при компенсації збитків України за рішенням попереднього Стогкольмського арбітражу держава вже фактично отримала газ вартістю більше 2 млрд дол. «Газпром» ще повинен сплатити 3 млрд дол.

Нагадаємо, 18 квітня 2018 року «Газпром» звернувся до Стокгольського арбітражу з вимогою про початок арбітражу, прагнучи переглянути рішення попереднього Стокгольмського арбітражу за транзитним контрактом та вимагаючи внесення змін до контракту, оскільки вважає, що транзитний контракт накладає на «Газпром» «нерозумно надмірні зобов’язання» - подавати для транзиту не менше 110 млрд куб на рік.

6 липня 2018 року «Нафтогаз» звернувся до арбітражу з вимогою про перегляд транзитного тарифу, який діє з 13 березня 2018 року (дата звернення до Газпрому про перегляд тарифу) до закінчення контракту (1 січня 2020 року) та компенсацію за невиконання Газпромом зобов’язань подавати для транзиту не менше 110 млрд куб на рік починаючи з 2018 року.

6 вересня 2018 року Стокгольмський арбітраж прийняв рішення про консолідацію проваджень за зверненням «Газпрому» та за зверненням «Нафтогазу» в одне провадження. 21 вересня був сформований арбітражний трибунал, який розглядає цю справу, 25 лютого був затверджений процесуальний графік.

У жовтні в Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС про новий довгостроковий контракт на транзит російського газу через Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: