Як доручення президента Кабмину впливають на його рейтинг

Читать на русском

Чим доручення президента Кабміну відрізняються від класичних обіцянок, скільки зекономить держава на покараннях за прогули нардепів та як змінювалися рейтинги довіри до президентів України, починаючи з Кравчука і закінчуючи Зеленським? Про це у недільному ефірі «Еспресо», обговорюючи події тижня, ведуча Анна Валевська говорила з шеф-редакторкою порталу «Слово і Діло» Катериною Пітєніною.

Чи може президент давати доручення міністрам? Незважаючи на те, що це питання досі відкрите, така взаємодія глави держави із виконавчою владою є досить вдалим піаром, який подобається виборцям. Які нові вказівки із дедлайнами дав Зеленський уряду, «Слово і Діло» пропонує подивитись в оновленому чек-лісті.

Що стосується рейтингу довіри, то у Зеленського він знизився, як, зрештою, це буває зі всіма президентами.

Рейтинг довіри до президентів УкраїниEspreso.TV

«Ми порівнювали, як знижувався рейтинг українських президентів, тому що зараз обговорюють те, що падає рейтинг Зеленського. І ми вирішили подивитися, як загалом це відбувалось в Україні. До речі, ми колись дивилися, як це відбувалося у світі і дійшли висновку, що немає жодного президента, в якого б хоч трошки не падав рейтинг упродовж років його каденції. Це закономірно», – сказала Катерина Пітєніна.

Щодо українських президентів, «Слово і Діло» подивилося, як змінювалися рейтинги голів держави, починаючи від Кравчука і закінчуючи Зеленським.

«У всіх президентів графік рівня підтримки був нисхідний. Починали з цифри у 30%, у когось – до 40% був рейтинг довіри. Причому, хочу зауважити, що не треба порівнювати той відсоток, який кандидат у президенти здобув на виборах із рівнем довіри, коли він вже став президентом. Тому що голосують не всі, а коли йде соціологічне опитування, то вибірка розрахована на те, щоб опитати всі верстви населення», – заначила Катерина Пітєніна.

Також вже можна підрахувати, скільки коштів недорахуються нардепи за прогули, адже з листопада вже набув чинності закон про штрафи парламентарів, як пропускають понад 30% голосувань. Спочатку порахували прогульників вересня і вийшла кругленька сума.

Минулого тижня, серед іншого, ньюзмейкером став «Нафтогаз» на фоні чергового позову до Стокгольмського арбітражу проти «Газпрому». «Слово і Діло» нагадало історію відносин двох компаній.

Також ми підрахували, скільки грошей переказували до України з-за кордону в 2014-2019 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: