Зростання середніх зарплат: експерти оцінили прогноз Мінекономіки

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»
В'ячеслав Биковецьекономіст

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що середня зарплата в Україні до 2022 року зростатиме щонайменше на 2 тисячі гривень на рік. Чи є для цього передумови та наскільки такий прогноз може здійснитися, «Слово і Діло» запитало в економістів.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що наразі економічна ситуація не дозволяє досягнути такого зростання зарплат.

«Зростання реальних заробітних плат можливе тільки за умови зростання продуктивності, яка передбачає інвестиції в основні засоби виробництва, щоб вона підвищувалася. Тому лише в цьому контексті ми можемо досягнути зазначених показників», – пояснив він.

На думку експерта, на сьогодні зростання зарплат однозначно перевищувало показники продуктивності праці. «Тобто економіка настільки не зростала, як зарплата. Тому тут є певні застереження. Потенціалу для такого зростання зарплат на сьогодні немає», – сказав Несходовський.

У свою чергу, голова Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець вважає, що якщо малому та середньому бізнесу «перекриють кіслород» запровадженням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та кешбеку, то зарплати, навпаки, знизяться.

Зарплати в Кабміні: скільки міністри отримали за перший місяць роботиЧлени нового Кабінету міністрів отримали свою першу зарплату. З керівництва найбільш високооплачуваний – прем'єр Гончарук.

«Важко сказати, чим керувався міністр, можливо, він знає дещо більше, ніж економісти, але якщо й надалі буде проводитися така політика щодо малого і середнього бізнесу як сектору, який є основою економіки будь-якої держави, то щоб ми не дійшли до того, що середня зарплата, навпаки, зменшуватиметься», – зазначив він.

На думку Биковця, тільки одне нововведення щодо РРО призведе до величезного скорочення багатьох суб’єктів господарювання і передусім ФОПів та мікропідприємств.

«Тільки за приблизними підрахунками, які проводила Державна регуляторна служба України, витрати малого і мікробізнесу на впровадження і обслуговування РРО складе від 11 до 22 млрд грн на рік. Йдеться про близько 700 тисяч суб’єктів господарювання – це тільки мікро і малі підприємства, які мають по 2-3 наймані працівники», – уточнив економіст.

Він вважає, що витрати на обслуговування РРО будуть закладатися в ціну послуги чи товару. Тобто додаткові платежі ляжуть на плечі споживачів.

До того ж, як зазначив експерт, коли малі ФОПи припинять свою діяльність, їхні працівники залишаться без роботи і встануть на облік у Центрі зайнятості. Держава буде змушена вишукувати кошти для того, щоб їм платити допомогу з безробіття.

«Принаймні кожен другий підприємець, особливо з регіонів, з якими я спілкувався каже, що змушений буде закриватись. Тому, я вважаю, що за таких умов очікувати зростання зарплат не доводиться. Це Потьомкінські села. Хто буде ці заробітки платити? Милованов із власної кишені?» – запитує економіст.

Раніше ми писали, що Тимофій Милованов заявив, що за рахунок збільшення податків на нерухомість можна підвищити зарплату вчителям і лікарям. Чи можна це зробити, «Слово і Діло» розбиралось з експертом.

Також ми аналізували, яка середня зарплата в різних областях України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: