Індексація зарплат: чи потрібно збільшувати податки на землю і нерухомість

Читать на русском
Андрій Новак

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що за рахунок збільшення податків на нерухомість можна підвищити зарплату вчителям і лікарям. Також міністр вважає, що в Україні слід було б скасувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) і максимально знизити ставку податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). «Звідки взяти податки на оплату вчителів, лікарів, пожежників, вчених і на пенсії? Я б пропонував збільшити податки на активи – нерухомість та інше, і залишити ПДВ», – озвучив Милованов своє бачення податкової реформи у Facebook.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак критично оцінив такі податкові ініціативи. «Якщо міністр вважає, що за рахунок збільшення податків на нерухомість і землю можна підвищити зарплату вчителям, бюджетникам в цілому, то це говорить тільки про непрофесійність міністра розвитку економіки і торгівлі», – зазначив Новак.

Економіст пояснив, що в Україні утворилася така структура і традиція бюджетного процесу, при якій всі податки, мита, збори потрапляють до «єдиного бюджетного котла», з якого потім розподіляють гроші за витратною частиною. Зокрема, на соціальні статті, вказав Новак.

Експерт наголосив, що немає залежності надходжень з будь-якого податку від зарплат та будь-яких статтей витрат.

Милованов у програмі обіцяє вирівняти податки на землюСказано 4 жовтня 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

За словами Новака, на сьогодні в Україні є тільки два податки, які мають цільове призначення: автомобільний збір і збір при обміні валют. «Автомобільний збір йде в автомобільний фонд, а збір при обміні валют за цільовим призначенням йде у Пенсійний фонд», – зазначив економіст.

«Решта податків не мають цільового призначення, йдуть у загальний котел. Далі залежно від того, як вирішать розділити видаткову частину, будуть передбачені виплати за соціальними статтями, в тому числі працівникам сфери освіти, медицини, спорту та іншим бюджетним категоріям. Податок на нерухомість або землю не може йти за цільовим призначенням на оплату праці бюджетників», – прокоментував Андрій Новак.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що нового (і не дуже) обіцяють у Кабміні в сфері фінансової політики.

Відзначимо, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов у програмі обіцяє вирівняти податки на землю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: