Пристайко відреагував на вето Угорщини на заяву НАТО щодо України

Читать на русском
За словами міністра, твердження його угорського колеги Петера Сійярто про те, що вони забороняли рішення комісії Україна-НАТО, стало несподіванкою для Києва.

Вадим Пристайко, міністр закордонних справ, спростував заяву голови МЗС Угорщини Петера Сійярто про те, що країна нібито блокувала рішення комісії Україна-НАТО.

Про це він заявив на брифінгу в Києві в п'ятницю, 1 листопада, передає «Європейська правда».

Україна в НАТО: від чого залежить рішення та хто може завадитиГенеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив готовність країн-членів НАТО до прийняття України до своєї спільноти за низки умов, і Росія в цьому питанні не має права голосу.

За словами міністра, твердження його угорського колеги Петера Сійярто про те, що вони забороняли рішення комісії Україна-НАТО, стало несподіванкою для Києва.

«Не все було зрозуміло навіть нам у МЗС – я говорю про заяви міністра Сийярто про те, що вони спочатку заблокували рішення, а потім погодилися на нього. Адже на момент приїзду до України нам передали документ як узгоджений», - розповів він.

Пристайко пояснив, що початкові переговори щодо тексту спільної заяви вели держави-члени НАТО. Українській стороні документ передали перед візитом.

За твердженням міністра, Україна не висувала ніяких додаткових вимог і не заперечувала проти «угорського» пункту, де згаданий закон «Про освіту», тому в угорської сторони не було підстав говорити про блокування.

Він також виключив блокування документу 30 жовтня, коли про це оголосили Петер Сійярто і Віктор Орбан. Тієї миті представники НАТО вже повідомили Україну, що рішення було погодженео

«Те, що написано в рішенні Комісії Україна-НАТО про захист національних меншин, відповідає тому, що ви чули неодноразово, і від президента, зокрема: ми готові виконувати рекомендації Венеціанської комісії. Тому ніякого блокування не було - ані з боку України, ані з боку Угорщини», - уточнив міністр, припустивши політичні причини заяв Угорщини.

Нагадаємо, 30 жовтня стало відомо, що Угорщина наклала вето на заяву НАТО щодо України.

Пізніше Угорщина зняла вето з заяви НАТО щодо України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: