Старі та нові справи ГПУ: чому схвалили арешт Дубневича та хто в зоні ризику

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

30 жовтня Регламентний комітет Верховної ради рекомендував депутатам розглянути подання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про зняття недоторканності з Ярослава Дубневича. За даними слідства, в 2015-2016 роках за сприяння нардепа Дубневича здійснювалися держзакупівлі для Укрзалізниці за завищеними цінами. Це завдало збитків державі в розмірі понад 93 млн гривень ($3,7 млн). Сьогодні Верховна рада майже одноголосно проголосувала за зняття недоторканності та затримання. Також за обрання запобіжного заходу тримання під вартою проголосували 229 депутатів.

У коментарі «Слово і Діло» директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник пояснив, що фігура Дубневича обрана з кількох причин.

Політолог підкреслив, що нові справи прокуратура ще не напрацювала, а президент вимагає швидкого результату.

«Щоб напрацювати нові розслідування, дуже мало часу. Ми бачимо, що відбувається кадрове переформатування ГПУ. Це говорить, що, в принципі, нікому розслідувати справи. Тому порушено старі історії Пашинського, Лукаш, Єфремова, Дубневича та інших. Все, що було не реалізовано, й те, що напрацювала команда Шокіна-Луценка, стає актуальним сьогодні», – зауважив експерт.

Він звернув увагу, що справи стосуються лише представників попередніх політичних циклів, команди Порошенка та його оточення або команди колишніх «регіоналів». Інших справ у ГПУ поки що немає, зазначив політолог. Також він зауважив, що досі не повернувся Онищенко.

До нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупціюДо парламенту дев'ятого скликання пройшли 53 депутати-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію. У минулому скликанні їх було 214.

На думку Бортника, судячи з поспіху, судова перспектива у цих справ туманна. Хоча обшуки, затримання та пред'явлення підозр більш вірогідні, додав він.

«Правоохоронні та антикорупційні органи відпрацюють цю схему, але в судах цим справам буде важко, оскільки доказова база вже певною мірою опрацьовувалася захистом обвинувачених та й складно буде через тривалість судових процесів. Час буде грати на користь обвинувачених. Виникнуть просто інші інформаційні приводи», – прокоментував Бортник.

Експерт припустив, що у випадку з Дубневичем справа буде дуже складною і досить тривалою. Далі правоохоронні органи будуть порушувати старі справи, за винятком Порошенка, оскільки в цій ситуації маємо, ймовірно, політичну гру.

«Всі подання, які були в минулому парламенті, за деякий час актуалізують. Передусім у зоні ризику команда Порошенка, команда Медведчука-Льовочкіна та всі старі справи, які розглядалися прокуратурою за часів роботи Шокіна-Луценка», – резюмував Руслан Бортник.

Додамо, раніше Дубневич заявив, що не проти зняття з нього депутатської недоторканності, а також запевнив, що він «нікуди не тікає і не збирається».

Нагадаємо, до нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: