Демократи викликали на слухання з імпічменту Трампа Болтона

Читать на русском
Представники комітетів Палати представників США, які розслідують імпічмент президента Дональда Трампа, викликали Джона Болтона для надання свідчень.

Демократи в Палаті представників Конгресу США викликали на слухання в рамках імпічменту президента Дональда Трампа його колишнього помічника з національної безпеки Джона Болтона і ще двох ключових співробітників Ради національної безпеки (РНБ) при Білому домі.

Про це повідомила в середу газета Politico з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Болтон, згідно з цими даними, повинен з'явитися на слухання 7 листопада, а двоє радників СНБ - Джон Айзенберг і Майкл Елліс - 4 листопада. Як зазначає видання, поки не ясно, чи виконають вони цю вимогу.

Раніше газета The Washington Post повідомляла про те, що щонайменше чотири співробітники СНБ підняли тривогу як перед телефонною розмовою президента США Дональда Трампа з його українським колегою Володимиром Зеленським у липні, так і безпосередньо після неї через нібито спроби адміністрації США чинити тиск на владу України. Згідно з цими даними, скарги почали надходити раднику з юридичних питань СНБ Айзенбергу, а пізніше також і Болтону. Дзвінком нібито були стурбовані не тільки рядові співробітники, але і такі чиновники високого рангу, як сам Болтон і його заступник Чарльз Капперман.

Як зазначає видання, залишається неясним, чи є хто-небудь із співробітників СНБ, про які йде мова, тією самою особою, яка розповіла про зміст розмови Трампа із Зеленським неназваному співробітнику американських спецслужб, який пізніше подав на цій підставі скаргу генеральному інспектору розвідувальних служб країни Майклу Аткінсону. Проте, згідно з наявними даними, ця інформація інформатору надійшла від когось з Білого дому.

У США раніше розгорівся великий скандал навколо липневої телефонної розмови Трампа із Зеленським, який в підсумку став приводом для початку процедури імпічменту щодо американського лідера. Як стверджують політичні опоненти президента США, посилаючись на свідчення інформатора, Трамп під час дзвінка намагався переконати Зеленського почати розслідування діяльності в Україні Хантера Байдена, який є сином колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, в обмін на надання фінансової та військової допомоги Києву.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: