Рада заборонила вирубку Карпат

Читать на русском
Парламент вніс правки до законопроекту, який забороняє суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону.

Парламент вніс правки до законопроекту, який забороняє суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону.

Відповідне рішення схвалила Рада в середу, 30 жовтня. За проголосував 301 народний депутат.

Як Україна торгувала лісом-кругляком у 2014-2019 рокахПісля запровадження мораторію на вивезення необробленого лісу та запровадження кримінальної відповідальності за вирубки лісу імпорт щороку зменшувався.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошувалося, що в 2000 році був ухвалений закон «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону», який запроваджував мораторій на 10 років на проведення суцільних рубок головного користування в ялицево-букових лісах на крутих схилах Карпат.

Відповідно, у 2011 році цей мораторій припинив діяти, і проведення суцільних рубок ялицево-букових лісів знову стало можливим.

«Цей закон встановлює заборону на проведення суцільних рубок у гірських ялицево-букових деревостанах, суцільних рубок головного користування та будь-яких інших суцільних вирубок у високогірних лісах, у лісах у лавинонебезпечних та селенебезпечних басейнах і на берегозахисних ділянках лісу в Карпатському регіоні України, крім розробки суцільних вітровалів, а також пошкоджених хворобами та шкідниками насаджень», - йдеться в тексті закону.

Цей законопроект був схвалений у першому читанні 3 квітня 2018 року. Тоді за ухвалення законопроекту за основу проголосували 259 народних депутатів, жоден нардеп не проголосував проти.

Раніше президент Володимир Зеленський підписав указ про розвиток Карпатського регіону.

Також нагадаємо, був призначений голова Закарпатської ОДА.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: