«Мінськ-3»: як Путін може домогтися нових угод щодо Донбасу

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Президент України Володимир Зеленський та його команда – заручники своїх передвиборчих обіцянок, зокрема обіцянок про мир.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Андрій Горбенко.

«В ОПУ, мабуть, чомусь вирішили або отримали відомості про те, що Путін готовий як мінімум заморозити ситуацію на Донбасі. Заморозити означає припинити стрілянину. Однак, судячи з того, що завжди робить Путін, це примарні надії», – прокоментував Горбенко.

Експерт підкреслив, що «Мінськ-3» відбудеться тільки після того, коли одна зі сторін отримає бойову перемогу або програш. Умов зараз для цього немає, оскільки зрушити з позицій ані одну, ані іншу сторону неможливо, додав він.

На думку політолога, зараз «Мінська-3» не буде, тому що сили сторін приблизно на одному рівні. Помилка ОПУ в розрахунку на те, що Путін хоче заморозити ситуацію.

«Але в цьому немає ніякої впевненості, – констатував Горбенко. – По-перше, цілі РФ не змінилися. По-друге, для Росії заморожувати конфлікт безглуздо через санкції».

Експерт пояснив, що економічні втрати на те, щоб на Донбас кидати людей і зброю, не можна порівняти з тим, скільки грошей втрачають росіяни через санкції.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«З точки зору РФ ідеальна ситуація полягає в тому, щоб вийти на «Мінськ-3», в якому стороною буде «ЛНР-ДНР» і Україна. Тоді вже офіційно РФ ні до чого, а отже, можна скасувати санкції, оскільки всі вони тримаються на «Мінську-2», – міркує політолог.

Він не виключив, що Путін може показати недосвідченому Зеленському наступний сценарій: ситуація ніби заморожується, ЗСУ відходять, але «ЛНР-ДНР» якоїсь миті візьмуть принциповий шматок.

«В підсумку це буде прорив бойовиків. І важлива не ділянка захоплення, а картинка, щоб Україна сама виступила з проханням сісти за стіл переговорів і припинити наступ. Таким чином, Україна прийде до «Мінська-3», в якому Путін може вибити для себе низку поступок», – зауважив Андрій Горбенко.

Нагадаємо, після розведення сил у Петрівському і Золотому розведення планують почати в районі Богданівки, далі – ще на чотирьох ділянках і вздовж всієї лінії розмежування.

Процес відведення ЗСУ контролюватимуть представники СММ ОБСЄ, а контроль за дотриманням режиму припинення вогню здійснюватиме українська сторона СЦКК.

Додамо, президент пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: