Транзит газу: який вигідний варіант втрачає Україна в перемовинах із РФ

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

У газових переговорах Україна має можливість запропонувати вигідний варіант, але українська сторона його навіть не озвучує з невідомих нікому причин.

Про це в коментарі «Слово і Діло» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Енергетик позначив, що навіть якщо НАК «Нафтогаз» не укладе газової угоди з «Газпромом», ніяких наслідків, які критично вплинули б на існування України як держави, не буде.

Але він уточнив, що такий варіант мало реалістичний. Контракт усе-таки буде підписаний на будь-яких умовах, не обов'язково українських, зазначив експерт.

«У тому випадку, якщо «Газпром» відмовиться грати за українським сценарієм, що найімовірніше, так і станеться – союзником для РФ буде ЄС. На жаль, зараз Євросоюз не в змозі відмовитися від російських енергоносіїв», – уточнив Рябцев.

За його словами, оскільки затримується введення в експлуатацію «Північного потоку-2» і європейської частини «Турецького потоку-2», Європейський союз буде тиснути на Україну з метою підписання контракту на будь-яких умовах, навіть не вигідних для нас.

Енергетик зазначив, що Україна підписала угоду про Асоціацію, одна зі статей якої говорить про те, що ми зобов'язуємося забезпечити транзит енергоносіїв своєю територією для забезпечення потреб ЄС.

Початок опалювального сезону в Україні в 2014-2018 рокахОпалювальний сезон в Україні стартує найчастіше на початку жовтня. На підключення всіх об'єктів в країні йде близько місяця.

«Тому Україна, на жаль, обмежена міжнародними угодами та зобов'язаннями», – акцентував Рябцев.

Він пояснив, що при цьому в газових перемовинах українська сторона має вікно можливостей, яким чомусь не користуються.

Рябцев наголосив, що є можливість виступити на тристоронніх переговорах з пропозицією, яку ми цілком можемо реалізувати без звинувачення, що Україна співпрацює з країною-агресором.

«Зокрема, це варіант підписання угоди з європейськими операторами на надання послуг з транспортування газу нашою територією. Україна повинна виступати за те, щоб це європейські оператори підписували угоди з «Газпромом». Це було б вигідно. Незрозуміло, чому цей варіант навіть не розглядається і не називається в якості можливого. При цьому будь-яких перешкод для того, щоб хоча б такий варіант запропонувати, у нас немає, але ж його навіть не озвучують», – роз'яснив енергетик.

Експерт зауважив, що Україна наполягає на тому, що контракт повинен бути підписаний за європейськими правилами. Однак навіть європейські правила не врятують нас, якщо «Газпром» відмовиться виконувати умови контракту, зазначив Рябцев.

Енергетик нагадав, що РФ вже продемонструвала небажання виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

««Газпрому» все одно, за якими правилами працювати: європейськими чи ні. Якщо є певні інтереси, «Газпром» може досить вільно ставитися до виконання будь-яких правил і зобов'язань. Навіть рішення останньої інстанції – арбітражу – не указ РФ», – резюмував Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова на рік продовжити транзит газу територією України.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський переконаний, що контракт щодо транзиту газу через Україну буде продовжений.

«Слово і Діло» подивилося, коли в 2014-2019 роках всі об'єкти в Україні були з теплом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: