Суд заочно заарештував підозрюваного у справі Головіна

Читать на русском
Апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу САП на відмову столичного суду заочно заарештувати підозрюваного у сигаретній справі.
Валерій Капітанчук

Апеляційна палата задовольнила скаргу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на відмову суду заочно взяти під варту бізнесмена Валерія Капітанчука, який переховується від НАБУ за кордоном у справі заволодіння цигарками.

Таке рішення апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 17 жовтня, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 25 липня НАБУ затримало колишнього начальника одеської поліції Дмитра Головіна за підозрою у заволодінні цигарками. Також у цій справі підозрюють його екс-заступника Констянтина Гейка, бізнесмена Олександра Чудакова і Капітанчука. Останній покинув Україну. Його оголосили в розшук. А нещодавно суд відмовився взяти Капітанчука заочно під варту.

Тому САП подала апеляційну скаргу на це рішення. Вивчивши її, апеляційна палата ВАКС вирішила скаргу задовольнити, обравши відносно Капітанчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За версією слідства, 11 листопада 2017 року невстановлена група осіб за попередньою змовою з працівниками правоохоронних органів ввезли на територію України, а саме в зону діяльності митного поста «Одеса-центральний» Одеської митниці ДФС, 7 контейнерів з цигарками (3,6 млн пачок). Надалі працівниками Генеральної прокуратури були вилучені ці цигарки в ході обшуку з морського терміналу та поміщені на склад в Одесі для зберігання. В серпні 2018 року кримінальне провадження передали до Нацполіції в Одеській області для подальшого розслідування.

Відповідно до встановлених слідством обставин, керівництвом Головного управління НП в Одеській області надано вказівку про переміщення пачок сигарет для подальшого зберігання на склади приватних структур, з керівниками яких колишній начальник поліції Головін та його заступник Гейко вступили в злочинну змову.

Для здійснення такого переміщення було створено формальну підставу – договір про зберігання речових доказів, підписаний заступником керівника ГУ НП в Одеській області. Фактично тютюнові вироби вивезені із складу, де зберігалися і були переміщені на інший склад, вказаний керівництвом ГУ НП, звідки вони через короткий проміжок часу зникли.

Як було встановлено у ході слідства, схема з вилучення цигарок правоохоронцями та подальша передача їх на зберігання є поширеною схемою ввезення нерозмитнених товарів на митну територію України, яка закінчується, як правило, «знищенням на підставі ухвали суду» відповідних товарів або їх «втратою».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: