Трамп розповів подробиці телефонних розмов з Кім Чен Ином

Читать на русском
При цьому, за словами президента США, лідер КНДР не відповідав на дзвінки його попередника - Барака Обами.

Президент США Дональд Трамп і голова Держради КНДР Кім Чен Ин не тільки провели три особисті зустрічі, але і зідзвонювалися по телефону.

Про це глава адміністрації США заявив у понеділок на засіданні свого кабінету в Білому домі, відповідаючи на питання журналістів, передає CNN.

Американський лідер в черговий раз висловив думку, що якби не його спроби приступити на вищому рівні до вирішення проблеми ядерних розробок Пхеньяна, то Сполучені Штати і Північна Корея перебували б зараз в стані війни.

У зв'язку з цим Трамп заявив, що його попередник на посаді президента США Барак Обама зізнавався при передачі повноважень у відсутності у нього рецептів врегулювання кризи на Корейському півострові. «Я [тоді] запитав:«А ви коли-небудь йому [Кім Чен Ину] дзвонили?»-«Ні». Взагалі-то він [Обама] намагався зробити це 11 разів. Але джентльмен на іншому кінці дроту не відповідав на його дзвінки. Відсутність поваги. Однак він відповідає на мій дзвінок», - сказав при цьому Трамп.

У червні 2018 року в Сінгапурі відбувся перший в історії саміт США і КНДР, за підсумками якого було прийнято спільний документ. Пхеньян тоді взяв на себе зобов'язання з денуклеаризації Корейського півострова в обмін на гарантії безпеки з боку Вашингтона. Другий саміт КНДР і США пройшов в Ханої 27-28 лютого. Дональд Трамп і Кім Чен Ин на ньому після декількох зустрічей, в тому числі сам на сам, не змогли прийти до домовленостей і не стали підписувати спільний документ.

30 червня між Дональдом Трампом і Кім Чен Ином відбулася третя за рахунком зустріч, яка пройшла в демілітаризованій зоні на кордоні КНДР і Республіки Корея.

5 жовтня представники США і КНДР зустрілися в Швеції, але переговори на робочому рівні закінчилися безрезультатно. Глава делегації КНДР Кім Мьон Гіль заявив про провал переговорів і порадив американській стороні краще обміркувати власну позицію. У Держдепартаменті США не погодилися з такою оцінкою і назвали зустріч конструктивною. Представники США також прийняли запрошення Швеції повернутися в Стокгольм через два тижні і продовжити переговори з КНДР.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: