У Кремлі заявили про припинення підготовки нормандської зустрічі

Читать на русском
Процес підготовки саміту «нормандської четвірки» ускладнився новими підходами і запитами однієї зі сторін.

Процес підготовки саміту «нормандської четвірки» ускладнився новими підходами і запитами «однієї зі сторін».

Про це заявив журналістам прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише ТАСС.

Нормандський процес: у кого які цілі та чому Україна в патовій ситуаціїГлава Міністерства закордонних справ Франції заявив, що Україна зараз має унікальний шанс для припинення конфлікту на Донбасі.

«Зараз конкретно визначених термінів [саміту] немає і бути не може, тому що, як ви знаєте позицію президента РФ Володимира Путіна, спочатку [повинна бути] підготовка, потім - саміт, - сказав він. - На цей момент підготовка не може тривати, тому що постійно змінюється запитна позиція однієї зі сторін». Про яку з чотирьох сторін цього формату, в який входять Росія, Німеччина, Франція і Україна, йдеться, Пєсков не уточнив.

«Нормандському формату зараз важко», - констатував представник Кремля. Він нагадав, що саме лідери «четвірки» узгодили комплекс Мінських домовленостей, проте «зараз одна зі сторін - учасниць Нормандського формату – допускає відходження від цього комплексу домовленостей, ускладнюючи тим самим підготовку до можливого і вкрай необхідного наступного саміту». «У ситуації, коли одна зі сторін заявляє про якісь нові підходи, Нормандський формат зазнає певних труднощів з тим, щоб належним чином підготувати такий саміт, це затягує настільки цінний час», - додав Пєсков.

1 жовтня контактна група з питань Донбасу в Мінську підписала «формулу Штайнмаєра», що передбачає проведення місцевих виборів і надання регіону особливого статусу. Крім того, була узгоджена дата відведення сил.

9 жовтня президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови обговорили саміт «нормандської четвірки» і дійшли висновку, що всі умови для його проведення вже виконано, однак розведення військ так і не відбулося.

18 жовтня в ФРН заявили, що переговори про саміт лідерів країн Нормандського формату тривають, однак дати зустрічі поки немає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: