Нормандський процес: у кого які цілі та чому Україна в патовій ситуації

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

РФ довгі роки ігнорувала зустрічі в Нормандському форматі. Зараз з'явився шанс на те, що така зустріч може відбутися і буде новий поштовх у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі.

Так прокоментував «Слово і Діло» політолог Олег Саакян заяву глави французького МЗС про те, що в України є шанс завершити війну.

Експерт пояснив, що у всіх трьох сторін – РФ, України і Заходу – абсолютно різні цілі. Для РФ головна мета – знищення суверенітету України.

«Для Путіна Мінський і Нормандський процеси мають сенс, якщо РФ зможе зафіксувати якийсь виток перемоги для них. Інакше така зустріч для Путіна – вимушений крок», – констатував Саакян.

При цьому він зауважив, що тільки для України Нормандський і Мінський формати – спосіб поборотися за наш суверенітет.

За словами політолога, для західних країн саме існування Нормандського і Мінського форматів – цінність.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Їм важливо бути учасниками процесу, оскільки це можливість тримати руку на пульсі конфлікту, щоб він не переріс у повномасштабну війну. Тому ми бачимо, що у своїх заявах Франція і Німеччина акцентують увагу на дипломатичному процесі, форматах, а не на підтримці нашої чи іншої сторони», – пояснив Саакян.

На його погляд, заява глави французького МЗС говорить про те, що в рамках Нормандського формату є шанс на зрушення.

Однак експерт запевнив, що Україна в патовій ситуації, оскільки ніхто зі сторін не може перемогти один одного у цій війні.

«Як для РФ перемога над Україною стане катастрофою для її державності, так і для України повномасштабна війна з РФ – катастрофа. Тому не можна сказати, що є можливість змінити ситуацію кардинально», – зазначив політолог.

При цьому експерт додав, що патову ситуацію можна перевести в інший формат. Наприклад, коли відводять зброю, не гинуть люди, але починається складна політична гра спецслужб, підкреслив він.

«Фактично буде протиборство економічними, дипломатичними, політичними інструментами між військовими. Це той формат, в який сьогодні намагаються перевести переговорний процес між РФ і Україною», – резюмував Олег Саакян.

Відзначимо, глава Міністерства закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Україна зараз має унікальний шанс для припинення конфлікту на Донбасі. Від додав, що українська влада повинна використовувати цю можливість, адже другого шансу може не бути.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: