Заробіток на корупціонерах: чи спрацює ініціатива та за яких умов

Читать на русском
Андрій Новак

У теорії ідея із залученням викривачів корупції може сприяти зниженню корупційного рівня в країні.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Експерт пояснив, що у тих, хто робить або має намір здійснити корупційні дії, з'явиться головний бар'єр перед вчиненням злочину. Бар'єр у вигляді страху від того, що хтось з оточення, навіть із друзів, заради власної вигоди може здати тебе відповідним органам, уточнив він.

На його думку, зростає ризик того, що корупціонера зловлять і покарають.

Однак економіст вказав, щоб подібна ініціатива реально спрацювала, потрібно передбачити певні запобіжники і жорсткі заходи.

«Повинна бути відповідальність за наклеп, адже крім достовірних повідомлень, у багатьох буде спокуса дати неправдиві свідчення проти керівника держпідприємства або чиновника з метою отримати винагороду», – зауважив Новак.

Викривачі корупції: яку винагороду передбачає законопроект та за яких умовЮрист дав оцінку законопроекту Зеленського про викривачів корупції, їхній держзахист та виплату винагороди та назвав ризики та недоліки ініціативи.

Експерт звернув увагу, що законопроєкт передбачає чималу винагороду за розкриття корупційного злочину. Зокрема, будуть виплачувати 10% отриманих корупціонером грошей, але не більше 3 тисяч середніх прожиткових мінімумів (близько 6 млн грн) і тільки після вироку суду.

«З огляду на те, що корупційні схеми, особливо якщо це стосується Держбюджету, становлять не менше мільйона гривень, винагорода на рівні 10% – серйозний мотиватор, щоб як мінімум, не бути співучасником схеми, а викрити її і отримати свій законний відсоток», – зазначив Новак.

Крім того, експерт запевнив на необхідності надання викривачам корупційних дій серйозного захисту держави.

«Побоювання цілком зрозумілі, як і при будь-якій ситуації, коли громадянин розкриває якийсь злочин, вказує на злочинця чи просто викликає поліцію з приводу будь-якого правопорушення», – зазначив економіст.

На його переконання, в разі розкриття особливо великих корупційних схем варто ставити питання про особливу програму захисту викривача.

«Громадяни повинні знати, що державі під силу забезпечити захист. Адже коли йдеться про великі суми коштів, деякі не зупиняються ні перед чим, аж до фізичної розправи свого викривача», – прокоментував Андрій Новак.

Нагадаємо, Верховна рада України ухвалила законопроект, який регулює права викривачів корупції. З'являється термін «викривач корупції». Це фізична особа, яка повідомила про факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень іншою особою та впевнена, що ці факти достовірні.

Детальніше про те, яку винагороду передбачає законопроект – за посиланням.

Відзначимо також, в Раду з початку роботи IX скликання внесли понад 550 законопрєектів станом на 1 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: