Погоджувальна рада: за що фракції та група готові голосувати 15-18 жовтня

Читать на русском

Спікер Верховної ради Дмитро Разумков сьогодні на Погоджувальній раді зробив важливе оголошення: парламент, прислухаючись до прем'єр-міністра, завершує «турборежим» і переходить до більш планової роботи (яка буде такою ж якісною). Як на Погоджувальній раді обговорювали новий стиль роботи і за що готові голосувати політсили, розбиралося «Слово і Діло».

Серед головних питань тижня – проєкт державного бюджету на 2020 рік. У першому читанні його розглянуть у п'ятницю, 18 жовтня. «У разі схвалення Верховною радою висновків і пропозицій до проєкту закону про державний бюджет, вони набувають статусу бюджетних висновків Верховної ради. Уряд, відповідно до бюджетних висновків, допрацьовує проєкт державного бюджету до другого читання і на початку листопада внесе до Верховної ради разом з порівняльною таблицею, в якій будуть вказані всі ті пропозиції, які були враховані, а також будуть надані мотивовані пояснення до тих пропозицій, які будуть враховані урядом», – пояснив Разумков.

Крім того, в п'ятницю відбудеться година запитань до уряду. Для виступу планують запросити міністра закордонних справ Вадима Пристайка, міністра оборони Андрія Загороднюка та міністра енергетики Олексія Оржеля.

Підсумки роботи Ради: скільки законопроектів нардепи ухвалили за тижденьВерховна рада за три дні ухвалила 28 законопроектів і 24 постанови. Майже стільки же, скільки минулого пленарного тижня.

Також на Погоджувальній раді віцеспікер Руслан Стефанчук повідомив, що Рада і Офіс реформ будуть працювати над змінами до парламентського регламенту. «Після того, як у нас буде якийсь вже драфт легкий напрацьовано, ми обов'язково проситимемо брати участь всі фракції, всі групи, щоб ми навколо якогось бачення могли спробувати вибудувати нову концепцію переходу Верховної ради до нових правил гри», – зазначив він.

У фракції «Слуга народу» на Погоджувальній раді закликали підтримати низку законопроектів щодо реформи регламенту Ради, а також законопроект про викривачів корупції. Олександр Корнієнко запропонував під час години запитань до уряду сконцентруватися на темі оборони. Крім того, за його словами, цього тижня відбудеться голосування за створення тимчасової слідчої комісії з питань діяльності проросійських каналів. Також фракція «Слуга народу» приєдналася до «Голосу» для створення тимчасової спеціальної комісії з питань відновлення територіальної цілісності і забезпечення суверенітету України.

У «Європейській солідарності» відзначили, що законопроект №1008 про судову реформу розкритикувала Рада Європи, і закликали скерувати його до Венеціанської комісії.

Юлія Тимошенко в зв'язку з акціями протесту закликала спікера парламенту і голів усіх фракцій невідкладно ухвалити закон про всеукраїнський референдум і вирішити шляхом референдуму питання щодо ринку землі і застосування «формули Штайнмаєра».

«Я хочу звернутися з проханням до президента негайно накласти вето на законопроект, ухвалений в парламенті, про скасування переліку об'єктів, заборонених до приватизації. Як можна було скасувати перелік заборонених до приватизації об'єктів, коли там всі науково-дослідні інститути. Ви що, не подивилися, що там 124 об'єкти «Укроборонпрому», це оборонні заводи, заводи оборонно-промислової галузі», – заявила лідер «Батьківщини».

У «Опозиційній платформі – За життя», навпаки, вітають «формулу Штайнмаєра». Крім того, Юрій Бойко запропонував під час години запитань до уряду в п'ятницю розглянути тарифну політику. Про тарифи сьогодні говорив і Віктор Бондар з групи «За майбутнє». Він теж закликав у п'ятницю заслухати Кабінет міністрів з цього питання.

«Голос» анонсував, що сьогодні зареєструє постанову про створення тимчасової спеціальної комісії з відновлення територіальної цілісності України. Також фракція назвала «сирим» законопроект №1008 щодо судової реформи. «Дуже важливе і дуже чутливе питання Міністерства охорони здоров'я. Там складна ситуація, було б доречно заслухати, напевно, ситуацію, позицію уряду і профільного міністра з цього питання, але підтримую точку зору колег. Я думаю, що варто все-таки заслухати міністра оборони, оскільки є питання щодо військового бюджету, державного оборонного замовлення та розведення військ», – сказав Сергій Рахманін.

Нагадаємо, до парламенту з початку роботи IX скликання внесли понад 550 законопроектів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: