Позбавлення мандату та штрафи: як усунути «кнопкодавство» без жорстких заходів

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Андрій Дудаполітолог

У жодному парламенті світу депутатів не позбавляють мандату за «кнопкодавство». В Україні це теж не спрацює.

Про це в коментарі «Слово і Діло» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи ініціативу СН позбавляти мандату за «кнопкодавство».

На думку політолога, в СН запропонували неефективне рішення, а популістське.

«Позбавити мандату депутата дуже важко. По-перше, складно витримати всі законодавчі вимоги. По-друге, депутат з легкістю може оскаржити рішення, і суд може поновити його», – констатував Бондаренко.

Він пояснив, що в ОПУ обрали неправильний підхід, оскільки ніде в світі немає ідеальної системи.

На його погляд, недоречно вигадувати покарання, краще технічно вдосконалити систему. Наприклад, чому не зробити вхід у систему через відбиток пальців, зауважив експерт.

«У нас кожен парламент починає роботу з обіцянок про те, що тепер буде така система, яка не дозволить «кнопкодавити». У результаті витрачають величезні кошти, а проблема «кнопкодавства» не зникає», – каже Кость Бондаренко.

На думку експерта, з огляду на таку ситуацію потрібно впроваджувати систему, при якій результативним буде голосування за більшістю питань не від конституційного складу, а від більшості в залі.

«Умовно кажучи, якщо сьогодні в парламент присутні 250 нардепів, значить, потрібно 126 голосів, щоб голосування вважати результативним. У більшості країнах світу, зокрема, в США та Європарламенті більшість рішень ухвалюють від наявної кількості депутатів в залі. Тому зникає потреба «кнопкодавити»», – пояснив Бондаренко.

Політолог Андрій Дуда наполягав на необхідності удосконалення сенсорної моделі в Раді.

Він акцентував, що сенсорна модель гарантує персональне голосування і обійти її практично нереально.

«Якщо хтось проголосує певним чином, а система покаже інший результат, то почнуть писати заяви», – зазначив він.

Експерт вказав, що персональне голосування – нова система вимог до «Слуги народу».

На думку політолога, покарання у вигляді штрафів і позбавлення мандата не спрацює. «Опір сенсорній моделі свідчить про те, що команда Зеленського, незважаючи на монобольшість, боїться, що не зможе впливати на депутатів, не зможе змусити депутатів бути присутніми на засіданнях», – оцінив ініціативи СН Андрій Дуда.

Нагадаємо, згідно із заявою представника «Слуги народу» Віталія Безгина випадки «кнопкодавства» в їхній фракції були першими і останніми, в подальшому будуть більш суворі покарання, аж до позбавлення мандата. Разумков запропонував штрафувати нардепів від 40 тис. грн до 80 тис. грн.

Додамо, Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв, що за «кнопкодавство» і «депутатські прогули» будуть автоматично позбавляти депутатського мандата.

Як Зеленський виконував обіцянки за підсумками четвертого місяця в кріслі глави держави – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: