Чи потрібно скасовувати трудові книжки та з чим будуть труднощі?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомив про початок роботи зі скасування обов'язкових трудових книжок. Громадяни не будуть зобов'язані при працевлаштуванні надавати роботодавцю свою трудову книжку. Чиновник пояснив, що громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо йому важливо перевірити стаж працівника з офіційних реєстрів. Щоб отримати документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП.

Експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко позитивно оцінив прагнення влади відійти від паперових процесів.

На його думку, впровадження електронних трудових книжок спростить процедуру документообігу, але водночас такі кроки потребують додаткових зусиль і витрат.

Він акцентував, що весь світ давно йде шляхом цифронізації. Тим більше це актуально, оскільки змінюються формати зайнятості та характер праці, зазначив Сіденко.

Експерт звернув увагу, що в країнах Заходу немає такого поняття, як місце основної роботи.

«Буває, що людина задіяна у 5 місцях, наприклад, консультант у різних фірмах. Крім того, набирає обертів і дистанційна зайнятість. Ми повинні адаптуватися до нових форм зайнятості, до нових технологій. Тому цифровий облік – крок вперед», – прокоментував економіст.

Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у роботі МінцифриУ програмі Кабміну прописана обіцянка створити Фонд забезпечення Інтернету в регіонах і провести дослідження, щоб встановити рівень покриття країни Інтернетом.

Експерт також додав, що в українських реаліях те, що відповідна інформація буде надаватися в органи соціального забезпечення, допоможе детінізації робочої сили.

Однак, експерт пояснив, що перехід на електронний формат вимагає особливих зусиль, зокрема технічних.

«Потрібні відповідні комп'ютерні системи та програмне забезпечення, що вимагає додаткових фінансових витрат. До того ж, виникне питання навчання і не тільки в столиці, але й в маленьких містах та селах. З цим можуть бути проблеми», — пояснив Сіденко.

Він акцентував, що порівняно з іншими державами Україна не може похвалитися особливими успіхами в цьому секторі. За рейтингами цифрової конкурентоспроможності Україна поступається РФ і Казахстану, додав він.

Окремим блоком варто ставити питання про втрату даних і кіберзахист, вказав Сіденко.

Також експерт не виключив, що такі новації важко буде сприймати людям старшого покоління, хоча все можна вирішити.

«Загальні декларації та реальність – різні речі. Однак Україні не варто випадати з процесу цифронізації. Всі проблеми технічного характеру можна подолати», – резюмував Володимир Сіденко.

Нагадаємо, «Слово і Діло» докладно аналізує програму діяльності Кабміну Гончарука і порівнює її з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ.

Що нового (і не дуже) обіцяють у сфері Мінцифри та фінансової політики – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: