Зеленський та «Слуга народу»: чи вдасться уникнути кризи

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог
Дмитро Купираполітолог

Однопартійцям із «Слуги народу» не уникнути розбіжностей. Нардепам потрібно щось робити для того, щоб зрозуміти, за якої причини вони опинилися всі разом.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Партія «Слуга народу» була технологією виборчої кампанії, і проєкт все ще залишається віртуальним. Людям, які зібралися в проєкті під назвою «Слуга народу», ще належить стати партією», – підкреслив політолог.

На його погляд, те, що всередині фракції є і будуть розбіжності, цілком очікувано.

Він акцентував, що такої кількості випадкових людей на політичних посадах не було ніколи ані в Україні, ані в Європі.

Експерт в якості прикладу навів партію Макрона, яка є вельми модерновою, але вказав, що у Франції є висока політична культура, тому їм все вдається.

«Навіть в країнах Європи не було такого, щоб партія чи політична більшість створювалася із таких суперечливих, дивних і не пов'язаних між собою людей. Для України це великий ризик. Люди повинні знати про існування один одного, мати якийсь досвід», – прокоментував Небоженко.

Політолог припустив, що в партії триватимуть серйозні розбіжності.

Сміття з хати: чи загрожує «Слузі народу» розколВнутрішні протиріччя у фракції Слуги народу стають публічними і нормальними їх назвати дедалі складніше.

Проте, на його думку, поки Зеленський при владі, розколу партії не буде, а всі, хто вважає себе «слугами народу», будуть прагнути більшого.

«Коли рейтинг Зеленського впаде, почне проявлятися принциповість окремих депутатів партії і в результаті закінчиться все дефрагментацією», – констатував Віктор Небоженко.

Політичний аналітик Дмитро Купира нагадав, що, ще перед проведенням першого засідання деякі депутати почали створювати окремі групи. Це демонструє, що партія завела до своїх лав депутатів, за яких не може відповідати, зазначив він.

«З одного боку, депутати втратять більше, якщо почнуть конфліктувати. З іншого, в партії дійнос є люди, мотивацію яких зрозуміти складно. Ризиків чимало. Від компетенції, ідейних принципів до, можливо, скупки окремих депутатів», – резюмував Дмитро Купира.

Більш докладно про те, чи загрожує «Слузі народу» розкол, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Подивитися, хто за професією і освітою обрані народні депутати, можна тут.

Відзначимо, «Слово і Діло» склало портрет типового «слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: