У Нацбанку пояснили, як встановлюють курс долара до гривні

Читать на русском
Керівник проектів та програм департаменту відкритих ринків НБУ Емал Бахтарі розповів, на підставі чого встановлюється офіційний курс гривні до долара.

Керівник проектів та програм департаменту відкритих ринків НБУ Емал Бахтарі розповів, на підставі чого встановлюється офіційний курс гривні до долара.

Про це він повідомив в інтерв'ю Еспресо.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 роківВперше за п’ять років українська валюта зміцнилася протягом літа та початку осені на 6,5%. Які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Бахтарі зазначив, що Національний банк встановлює курс гривні до долара на підставі курсу який склався протягом дня на міжбанку. Він нагадав, що Україна в 2015 році фактично перейшла на плаваючий валютний курс.

«Це означає, що НБУ, регулятор, не втручається, не намагається фіксувати і не втручається з метою поставити якийсь тренд зміни курсу. З 2015 року Україна перейшла на режим, коли ринок формує курс», - сказав він.

За словами Бахтарі, роль НБУ полягає в тому, щоб не допустити надмірних і занадто різких коливань, оскільки це провокує паніку. На думку Бахтарі, повідомлення про те, що «НБУ встановив курс», або «знецінив гривню» вводять в оману.

«Коректно було б говорити: «розрахував», тому що фактично так і відбувається», - додав він.

За його словами, на міжбанку протягом дня з 9:00 до 17:00 відбуваються угоди, інформація про які надходить до НБУ, після чого НБУ за спеціальною формулою розраховує середньозважений рівень. НБУ повідомляє «довідковий курс» на 12:00 і офіційний курс на наступний день (о 16:00).

Представник НБУ назвав цей курс «виміром температури», який робиться для того, щоб країна розуміла, «який середній курс сформувався».

Бахтарі також нагадав два фактори, які впливають на курс гривні, - це внески нерезидентів в державні папери і ситуація з експортом.

Раніше НБУ попросив не прогнозувати курс гривні.

Також нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: