НБУ просить не прогнозувати курс гривні

Читать на русском
У цьому році прогнози дуже сильно відрізняються. В режимі плаваючого курсоутворення прогнозування стає досить складною наукою.

Заступник глави НБУ Олег Чурій заявив, що українським компаніям варто відмовитися від спроб спрогнозувати курс гривні до долара, оскільки в умовах плаваючого курсоутворення це зробити досить складно.

Про це він розповів в інтерв'ю UA: Тернопіль.

За його словами, закладений до бюджету курс не є метою і банк орієнтується на різні показники.

Він підкреслив, що у цьому році прогнози дуже сильно відрізняються. В режимі плаваючого курсоутворення прогнозування стає досить складною наукою.

«Тому ми радимо не прогнозувати, а якщо необхідно, якщо є певні ризики, то ми рекомендуємо українським компаніям хеджувати свої валютні ризики», - сказав Чурій.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 роківВперше за п’ять років українська валюта зміцнилася протягом літа та початку осені на 6,5%. Які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Він додав, що НБУ дозволив практично всі інструменти для цього.

Чурій наголосив, що НБУ прагне, щоб гривня була повноцінним інструментом для заощаджень і повноцінним засобом платежу.

Саме тому і вся наша політика спрямована на підвищення ролі гривні в економіці України, вказав він. Окрім того, він зауважив, що жорстка монетарна політика та політика високих процентних ставок по національній валюті, сприяє поверненню довіри до гривні.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 років – на інфографіці.

Раніше ми писали, що експерти дали оптимістичний прогноз за основними економічними показниками в Україні на найближчі чотири роки.

Також «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: