Долар дешевшає, гривня побила трирічний рекорд. Чому зміцнився курс?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт
Василь Юрчишин

Національний банк зміцнив офіційний курс гривні на 12 копійок, встановивши його 16 вересня на рівні 24,71 гривні за долар. Офіційний курс гривні до євро встановлений на рівні 27,41 гривні. Востаннє такі котирування гривні до долара спостерігалися в серпні 2016 року. Відповідно до опублікованого Міністерством економічного розвитку і торгівлі консенсус-прогнозу в 2019 році середній курс складе 29,08 грн за долар.

Економічний експерт Олег Гавриш пояснив, що основним драйвером зміцнення національної валюти став приплив іноземних інвестицій в гривневі ОВДП.

Також він вказав на сприятливу цінову кон'юнктуру на світових товарних ринках.

За словами експерта, на зміцнення гривні також вплинув факт того, що ціни на нафту і газ знизилися, а вартість руди зросла.

«Товари, які експортує Україна, подорожчали, а ті, що імпортуємо — подешевшали. Баланс змінився, що відобразилося на курсі», — констатував Гавриш.

Економіст прогнозує, що курс найближчим часом може триматися в діапазоні 25-26 грн/дол., якщо не відбудеться різких стрибків цін на сировину.

«Незважаючи на те, що в бюджеті закладено 29 гривень за долар, курс до кінця року може бути 26-27 гривень за долар. У разі кризи курс досягне бюджетного параметру 29,08 грн/дол.», — зауважив Гавриш.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин пояснив, що в 2018 році нерезиденти прийшли на наш ринок, їх влаштував стабільний курс і висока прибутковість ОВДП.

Цього року вони більш активні, уточнив економіст.

Також експерт зазначив, що експорт зернових, аграрної продукції був досить хороший.

Але не виключено, що до середини листопада може початися зворотний тренд, оскільки приплив ОВДП закінчиться, зауважив Юрчишин.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 роківГривня зміцнилася на початку літа. Щоб з’ясувати, чи це сезонне явище, чи має воно глибші корені, ми подивилися динаміку курсу української валюти за останні 5 років.

«З початком ділового циклу, нових імпортних контрактів, посиленої закупівлі газу нацвалюта слабшає. До того ж, осінь — період виплат», — акцентував він.

Експерт прогнозує, що курс може бути на рівні 28 гривень за долар.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 років — на інфографіці.

«Слово і Дфло» пропонує подивитися, як, на думку експертів, будуть змінюватися протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: